Отличие за всички фолклорни състави на община Стралджа

10544391_513507025417282_8856353219710164375_nВсички състави от община Стралджа,  които взеха участие на тазгодишното издание на Националния фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд” с. Лозен, се завърнаха с високи отличия. Което е поредното признание за майсторството и  таланта на местните самодейци, както и за богатството на стралджанския фолклор. При една много сериозна конкуренция на около 600 участници, фолклорните колективи от стралджанско не само бяха отличени, забелязани и възнаградени с ръкопляскания. Те се превърнаха в любимци на голяма част от публиката.

Заслужени бяха овациите за ансамбъл „Въжички” при читалище”Просвета-1892” Стралджа  – за танците, за песните, за костюмите, за музиката. И журито с председател  проф.Петър Льондев единодушно определи  първата награда за стралджанци.

Водещ в класирането при народните оркестри и носител на златен медал е оркестърът при читалище „Просвета-1892” Стралджа.

Щастливи са участниците от читалището в Каменец, които с обичая „Засевки”, народните песни и представените мъжки и женски народни носии получиха Специалната награда и златна статуетка на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

В категорията „Народни обичаи” Първо място и златен медал завоюваха и  жените от Групата за народни обичаи „Латинка” при читалище Войника.

Певческата група за автентичен фолклор  с.Поляна също  предизвика интереса на публика и жури. С ръкопляскания беше възнаградено представянето на обичая „Поврътки”,  за което самодейците получиха втора награда и Сребърен медал.

About the Author :