Откриха рекордно количество хероин в консервни кутии

_MG_0282Контрабанда на близо 200 кг хероин на стойност 18 млн. лв. предотвратиха митничари на Граничен пункт – Лесово. Това е най-голямото количество наркотично вещество, залавяно на границата с Турция от влизането на България в Европейския съюз. Успешната операция се дължи на екипната работа на служителите на митницата, полицията и прокуратурата, съобщи на пресконференция в пункта говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Рекордното количество наркотик е открито в ирански ТИР, който вчера се е опитал да премине българо-турската граница през ГКПП- Лесово в 17,30 часа. Той е превозвал 22 тона доматена паста в консервени кутии и е пътувал за Холандия. С рентген митничарите са открили, че товарът е с нееднородна плътност и са започнали щателна митническа проверка. Хероинът бил скрит в торбички в затворени фабрично консервни кутии, които са били по-леки от кутиите с доматена паста. Цяла вечер до 6,10 часа сутринта митничари и гранични полицаи са търсили кутиите с наркотик.

_MG_0299„Установени са 400 кутии, които са с различна плътност от тази на кутиите, които в действителност при проверката се установява, че съдържат доматено пюре. Всяка една от тези кутии трябва да се отвори, това е все пак консерва, да се установи какво е съдържанието”, каза Румяна Арнаудова..

Откритото наркотично вещество е хероин с над 58 % концентрация на активно действащо наркотично вещество. Досега са отворени само една малка част от кутиите, пред журналисти беше показано как се процедира, за да са годни доказателствата в съда.

_MG_0304„Технологията на наказателното производство изисква и това вече е в ход е да се вземат представителни проби от всяко едно пакетче, което ще бъде открито, да се изготви  и съответно физико-химичната експертиза, която е назначена от прокуратурата, за да се установи във всяко едно пакетче каква е конкретната концентрация на активно действащо вещество”, обясни още говорителят на Върховна касационна прокуратура..

_MG_0305За пръв път в България се открива наркотик в консервни кутии. Досега това е и едно от най-големите количества хероин, открити в страната.

Главният секретар на МВР Георги Костов заяви: „ 200 кг такъв чист хероин е достатъчно стойностна реализация и ще се нареди според нас поне в топ 5 на заловените пратки на територията на страната”.

_MG_0306С разпореждане на Окръжна прокуратура – Ямбол иранският шофьор е задържан за 72 часа, повдигнато му е обвинение за контрабанда на наркотично вещество в особено големи размери. В Криминалистичната лаборатория в Ямбол продължава проверката на по-леките консервни кутии. Очакванията са едва утре да стане ясно точно какво е количеството на заловения хероин.

_MG_0310 _MG_0311 _MG_0320 _MG_0322 _MG_0323 _MG_0331 _MG_0334 _MG_0281

About the Author :