Откриха първото „Детско полицейско управление“ в община „Тунджа”

???????????????????????????????Днес, 16 май, в двора на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, с. Роза, се проведе тържественото откриване на „Детско полицейско управление“ в изпълнение на първи етап от едноименната програма.

Програмата е инициатива на Министерството на вътрешните работи, а реализирането й е дело на междуведомствена експертна работна група, създадена със заповед на главния секретар на МВР гл.комисар Георги Костов.

???????????????????????????????Тя е предвидена за реализиране от служители на МВР, от структурите на „Охранителна полиция”, „Пътна полиция“ и „Криминална полиция”, психолози от психологичните лаборатории на МВР, експерти от Българския Червен кръст, Българския младежки Червен кръст, Българския туристически съюз и духовни лица в съответните населени места.

Идеята на авторите е децата, забавлявайки се, да получават знания и умения за:

  • ???????????????????????????????опазване на своя живот и този на приятелите си;
  • справяне в трудни ситуации с различни предизвикателства вкъщи, в училище, на улицата, в планината;
  • своите права и отговорности пред обществото;
  • работа в екип, уважение и толерантност към чуждото мнение и различните от тях. 

Цели на програмата:

  • ???????????????????????????????ранна превенция на подрастващите;
  • утвърждаване на ценностно отношение към законите в  страната;
  • създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации;
  • изграждане на гражданска позиция и развитие на гражданска компетентност;
  • стимулиране на прилежност и инициативност;
  • повишаване доверието към полицията. 

На откриването на детското полицейско управление присъстваха заместник-кметът Станчо Ставрев, началникът на РУ-Тунджа – главен инспектор Тошко Вълчев, представители на общинската администрация и представители от РУ „Тунджа“.

???????????????????????????????Началникът на РУ „Тунджа“ – Тошко Вълчев и директорът на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Мария Костадинова тържествено подписаха споразумениеи декларация за партньорство по програмата за „Детско полицейско управление“.

Тунджанските ученици от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, с. Роза тържествено се заклеха и обещаха да спазват етичния кодекс на доброволеца, като за финал получиха отличителните знаци на доброволците – светлоотразителни жилетки и значки.

Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове.

???????????????????????????????Целта е чрез теоретични и практически занимания, включително оказване на детска полицейска лична защита; безопасност на движението по пътищата; на долекарска помощ; здраве, етика и право и други, децата да получат съответните умения.

 

 

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? DSC09076

 

About the Author :