Откриха паметник на генерал Инзов

1На 22 септември 2018 г. в селото тържествено бе открит паметник на генерал Иван Инзов. Гости на събитието бяха кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев, заместник-кметовете Станчо Ставрев и Георги Чалъков, както и скулпторът Петър Попов. В салона на НЧ „Н. Й. Вапцаров – 1926“ председателят на читалището Янка Лилова представи презентация за живота и военната кариера на Иван Никитич Инзов, основател на гр. Болград в Република Украйна.

2В кратко видеообръщение Сергей Димитриев – кмет на гр. Болград, поздрави жителите на с. Генерал Инзово за идеята да издигнат паметник в чест на генерала и подчерта развитието на братските връзки между двете населени места и община „Тунджа”.

Архиерейският наместник архимандрит Димитрий и отец Стоян отслужиха молебен пред паметника.

3Галин Пантелеев – кмет на с. Генерал Инзово, благодари на всички, с чиято помощ и подкрепа е построен паметникът и припомни, че голяма част от средствата са от инициативата „С Тунджа в сърцето – рестарт”, а концепцията за изграждането на паметника е на скулптора Петър Попов.

 

4Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев поздрави всички присъстващи с Деня на Независимостта на България и сподели, че е горд от поредицата от прояви, доказващи, че жителите на селото и общината пазят историята и почитат паметта на своите герои.

След официалното откриване паметникът беше обкичен с венци и цветя в знак на признателност към паметта и делото на генерал Инзов.

5 6 78

About the Author :

Leave a reply