Откриха Общностен център в Кабиле

DSC07969Общностен център за деца и семейства по Проекта за социално включване беше открит в село Кабиле, като част от празничните прояви, посветени на Деня на община „Тунджа”. В него ще се предоставят консултански услуги на бъдещи родители, на родители и деца до 7-годишна възраст за родителски умения, семейно консултиране и ранна интервенция на уврежданията, ще се извършва и индивидуална социално-педагогическа работа с деца.  В Общностния център ще бъде разкрит кабинет за ранна интервенция на уврежданията. В него ще работят шест специалисти – педиатър, психолог, логопед, рехабилитатор, социален работник и медиатор. Центърът ще разполага и със специализиран автобус, който е оборудван за превоз на хора с двигателни увреждания.

DSC07967По проект „Желани пространства” бяха ремонтирани част от сградите на детските градини в Кабиле и Тенево за близо 150 000 лв., а самият Общностен център е разкрит в обновената детска градина на с. Кабиле.

На откриването присъстваха кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев, заместниците му Станчо Ставрев и Ели Василева, председателят на Общински съвет „Тунджа” Нели Славова, гостуващите за празника делегации от руския град Руза и полския град Варта, регионалният директор на „Социално подпомагане” Милена Янъкова, директорът на „Социално подпомагане” – Ямбол Мария Славова, кметът на Кабиле Георги Динев и други гости.

DSC07984Кметът Георги Георгиев припомни, че доста дълго са очаквали реализацията на този проект, като „Тунджа” е била една от малкото общини, които са били готови и не са имали вина за забавянето му на национално ниво. Центърът ще работи до края на септември, но след това тунджанският кмет увери, че общината ще направи всичко възможно дейността да продължи и занапред.

DSC07989Поздрав към гостите отправиха малките възпитаници на Обединено детско заведение с. Кабиле, а отец Георги отслужи водосвет за освещаване на Общностния център. По традиция кметът на общината преряза лентата и поля с менче вода, за да му върви на новото социално зеведение.

При разглеждането на сградата рехабилитаторът по проекта изтъкна, че Центърът е добре оборудван и има специализирани уреди, които липсват дори в софийски болници за рехабилитация, което много ще помогне за по-добрата работа с децата.

 

DSC07993 DSC07998 DSC07999DSC08007

About the Author :