Откриха националната библиотечна седмица в Ямбол

IMG_1188Ямбол, 15.05.2018 г.

Днес пред Регионална библиотека “Г. Раковски” беше официално открито 13-тото издание на националната библиотечна седмица в Ямбол. То се провежда под наслов “Достойно бъдеще за нашите библиотеки” и събира във фокус инициативите на библиотечната общност, каза директорът на библиотеката Димитър Бечев. Най-голямото дарение в библиотечния сектор и досега остават 15-те милиона долара на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс – програма “Глобални библиотеки” действаше от 2009-2013 г. Благодарение на него 960 библиотеки в страната получих модерно компютърно оборудване, превърнаха се в центрове за обучение и на библиотекарите, и на социално слаби и по-възрастни граждани. Но все още нашите библиотеки сериозно изостават от библиотеките в развитите страни от ЕС, отбеляза Димитър Бечев. Законът за обществените библиотеки, приет 2009 г., вече осма поредна година не се изпълнява от изпълнителната власт. Трета година не се изпълнява и приетият стандарт за библиотечно-информационното обслужване. Националната библиотечна седмица цели именно да ангажира вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт с неотложните проблеми в библиотечния сектор, подчерта той.

IMG_1198Връчени бяха наградите на най-активните читатели за отдел “Заемна” и “Читалня” в библиотеката. Грамота и книга получиха Теодора Стратиева – читател на годината 2017, както и Кристина Георгиева. Читателят на отдел “Читалня” е Иван Димитров, който 30-та по ред година е читател на библиотеката. Той е и издал книга за българските планини с редактор Тенко Тенев.

Предвидени са разнообразни инициативи по време на библиотечната седмица. Пред Регионалната библиотека е наредена документална изложба “Ямболци от старо време”. Пред детския отдел е щандът от нови книги, представен от читалище “Зора”. Има и щанд, подготвен от Регионалната библиотека “Размени, подари, прочети книга!” Има читалня на открито, където може да се прочете вестник или списание до края на седмицата, приготвена е и информационна анкета. Утре и в петък в библиотеката ще гостуват ученици от ямболски гимназии, които ще станат библиотекари за един ден. Ще има колективни посещения от първокласници, а в четвъртък ще е срещата с детската писателка Кремена Кенарова.

IMG_1181 IMG_1183 IMG_1203 IMG_1210 IMG_1214 IMG_1216 IMG_1217 IMG_1219

 

 

About the Author :

Leave a reply