Откриха модернизираното летище Безмер

DSC08670Новата модернизирана писта в базата за предно разполагане – Безмер беше открита официално днес. На откриването присъстваха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на транспорта Ивайло Московски, началникът на отбраната генерал –лейтенант Константин Попов, заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Златко Златев, командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, висши офицери от Българската армия, представители на местната изпълнителна власт, ветерани от ВВС.

???????????????????????????????Премиерът връчи на командира на авиобазата полковник Валентин Иванов сертификатите за използването на модернизираните обекти. Той отбеляза, че с увеличаването на приходите, правителството ще дава нови възможности за модернизиране и развитие на армията.

„Днес празникът е за пилотите, механиците, за всички военнослужещи и цивилни служители от ВВС, защото само добрата инфраструктура и модерната техника могат да дадат сигурност на хората, посветили живота си на българската военна авиация“,  каза  министърът на отбраната Николай Ненчев на откриването.

???????????????????????????????В своето обръщение той подчерта, че от днес летището придобива пълна оперативна способност по стандартите на НАТО за разполагане на стратегическа транспортна авиация. „Всяка една нова инфраструктура е път и възможност за развитие на икономическия потенциал на страната и за създаването на нови работни места за младите хора в региона“, посочи министърът на отбраната. Той благодари на съюзниците от НАТО за финансовата подкрепа, с която стана възможна реализацията на проектите за модернизация на авиобаза Безмер.

DSC08698Проектите за „Удължаване и модернизация на писта за излитане и кацане”, „Осигуряване на местостоянка за стратегически и тактически транспортни самолети” и „Осигуряване на карго терминал” в авиобаза Безмер са реализирани по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP) в периода 2014 – 2016 г. В тях са вложени близо 62 364 925 лева (без ДДС), от които над 7 387 000 лева по програми на Министерството на отбраната и 54 977 923 лева – от общите фондове на НАТО по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP).

???????????????????????????????Авиобаза Безмер, която е със 65-годишна история, вече разполага с писта, с дължина 3 000 м (преди е била 2 500 м) като в двата й края са направени места за обръщане с дължина 150 м. Широчината на пистата е 60 м., с две странични ивици за безопасност. Изградени са две местостоянки за самолети тип С-5 и С-130, с обща площ 133 150 м2 бетонова настилка, които са свързани с пистата посредством новоизградени пътеки за рулиране. Изградени са още карго терминал, с площ 11 800 м2 бетонова настилка и мостово съоръжение.

???????????????????????????????Днес в авиобазата се пребазираха първите самолети Су – 25. Водачът на ударната група майор Люцканчев докладва, че навигационната система работи перфектно, а новите светлинни системи дават възможности за успешно приземяване и в лоши метеорологични условия.

С направените подобрения летище Безмер ще бъде на разположение и на гражданската авиация при аварийни полети и при полети в лоши метеорологични условия.

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? DSC08723 DSC08732 DSC08733 ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? DSC08767 DSC08770

About the Author :