Откриха модернизираната за 70 млн. лв. компресорна станция “Лозенец”

???????????????????????????????Днес беше официално въведена в експлоатация реконструираната компресорна станция „Лозенец”, която е част от трасето на преминаващия през България транзитен газопровод за Турция, Гърция и Македония. Стойността на реконструкцията е за близо 70 млн. лв. На церемонията по въвеждане в експлоатация на компресорна станция “Лозенец” присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, посланикът на Съединените американски щати у нас Н. Пр. Ерик Рубин, зам.-министрите на енергетиката Жечо Станков и Николай Николов, изпълнителните директори на БЕХ ЕАД Петьо Иванов, на “Булгартрансгаз” ЕАД Георги Гегов, на “Булгаргаз” ЕАД Николай Павлов, областният управител на Ямбол Димитър Иванов, председателят на комисията по енергетика Делян Добрев, депутати, представители на местния бизнес и други.

DSC08398Реконструкцията на компресорната станция включва разширение на площадката и инсталиране на два нови газотурбинни компресорни агрегата в съседство с досегашното оборудване, с което се увеличава мощността на горивната инсталация. Модернизацията на съоръженията се изпълнява от “Главболгарстрой”, а доставката на оборудването е на американската компания Солар Турбайнс. Според министър-председателят Бойко Борисов най-важното е, че компресорите са реверсивни: „ Години наред ни говорят за диверсификация, а в същото време със старите компресори това не може да се случи. Сега с тези реверсивни, мощни компресори ние можем да транспортираме газ във всички посоки”.

DSC08399Реконструкцията е част от проект за модернизация на четири компресорни станции – “Странджа”, “Петрич”, “Лозенец” и “Ихтиман” на стойност над 200 млн. лв

След като през месец октомври “Булгартрансгаз” ЕАД въведе в експлоатация компресорна станция “Ихтиман”, днес заработи и тази до село Лозенец.

DSC08405Реконструкцията е част от проекта на обща стойност над 200 млн. лв. за модернизация на четири компресорни станции – “Странджа”, “Петрич”, “Лозенец” и “Ихтиман”, чрез интегриране на нискоемисионни газотурбокомпресорни агрегати. През тази година предстои да бъдат въведени в експлоатация и модернизираните компресорни станции “Странджа” и “Петрич”.

DSC08409Реализацията на проекта е реална стъпка към диверсификацията, защото дава възможност за изграждане на интерконекторните връзки със съседните страни. „Затова дето се вика от понеделник нататък ние сме готови да почнем да строим и интерконектора с Турция. Изключително важен. В момента сме подписали за реално строителство на интерконектора с Гърция, чакаме гръцката страна, помагаме им. До една седмица подписваме за интерконектора с Румъния последните документи, и се надявам със сръбския конектор да успеем. Дал съм срок на министерството да се намеси, ако трябва и на тях да им помагаме, защото се оказа, че административният потенциал в България е огромен”, допълни още при откриването премиерът.

DSC08417Според него България се подготвя да бъде конкурентна. „Само преди няколко дни имахме среща и със специалния пратеник по енергетика на Щатите. Защо? Защото в момента светът разработва различни видове източници на газ. Египет откри две нови находища, Кипър, южния газов коридор и ние, за да сме готови утре, когато конкуренцията на пазара за газ стане реална, ние тррябва да имаме възможност да ги транспортираме, или да купуваме, или да продаваме”, каза още Бойко Борисов и допълни: „Ние свършваме нашата си работа и чакаме глобалното разпределение на новите източници на газ, но трябва като седнем на масата за преговори да имаме готовата инфраструктура и да предложим по-добрите условия. А тези нови компресорни станции са най-съвременно и най-доброто”.

???????????????????????????????Инвестициите, които правителството прави в транзитната и газопреносната мрежа, изграждането на междусистеманата свързаност на България със съседните страни и разработването на местния добив са стъпките, които трябва да извървим, за да постигнем един от основните си приоритети – диверсификацията”, подчерта енергийният министър Теменужка Петкова. По думите й диверсификацията ще гарантира на страната ни сигурност на доставките и конкурентни цени. Разнообразяването на енергийните източници, заедно с развитието на енергийните пазари са задължително условие за реализация на концепцията за газоразпределителен център на територията на България.

DSC08421 DSC08426 DSC08427

About the Author :