Откриха еко централа за биогаз в Ямбол

DSC_9277Министър Десислава Танева и кметът на Ямбол Георги Славов откриха еко централа за производство на ток от биогаз в града. Инвеститорът е българската компания „Еко Билд Проджект”. Централата е разположена на площ от 20 декара в индустриалната част на Ямбол. Мощността й е 1,5 mW. Като суровина предприятието използва растителна биомаса и различни видове животинска тор. Броят на работните места в централата е 20, а още 200 души са косвено свързани с дейността.

DSC09153Строежът на еко централата е извършен от водещи чуждестранни специалисти с дългогодишен международен опит. Технологията на производство е сред най-модерните и доказали ефективността си в световен мащаб. Оборудването е осигурено от „Тьони” (Австрия), а двигателят от „Янбахер” (Германия). Този вид електроцентрали са сред най-предпочитаните в Европа, защото с дейността си благоприятстват развитието на животновъдството и земеделието. Над 10 000 е броят им в Германия, Австрия, Испания, Великобритания.

DSC09151„Високата ефективност на производството и грижата за околната среда са двете основни характеристики на централата в Ямбол. Напълно сме затворили цикъла на производство – от суровината до изходните продукти. Използваме като суровини различни видове тор и остатъци от селското стопанство в региона, произвеждаме електрическа енергия, а остатъчният продукт е висококачествен биотор за нуждите на земеделците”, коментира Елица Миладинова, управител на  „Еко Билд Проджект”.

DSC09152„За мен е изключително удоволствие в рамките на празниците на Ямбол да приветствам новия инвестотор в града ни”, сподели Георги Славов. По думите му централата спомага за социално-икономическото развитие на Ямбол и е допълнителен гарант за поддържането на екологичния баланс в региона.

???????????????????????????????„Подобни проекти носят много ползи за устойчивото развитие на аграрния сектор и земеделието. Бих се радвала във всеки регион на страната ни да има по една такава централа”, кометира министър Десислава Танева.

About the Author :