Откриха възпоминателна плоча на народната певица Елена Граматикова и площад на нейното име

Ямбол, 22.11.2019 г.

Възпоминателна плоча на Елена Граматикова с нейния лик беше официално открита днес на страничната фасада на зъболекарска поликлиника, а площадното пространство наоколо, образувано от ул. „Жорж Папазов“ и „Димитър Благоев“, носи нейното име с решение на Общинския съвет. Под името на певицата и годините, в чиято рамка е преминал нейният жизнен път, е написано: „Народна певица, почетен гражданин на Ямбол, изпяла и популяризирала над 700 народни песни“. На събитието присъства семейството на певицата, нейни роднини, колеги, приятели и познати, съграждани.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански благодари на всички, съдействали за издигането на тази възпоминателна плоча, направили са дарения и са спомогнали със собствения си труд за отдаване почит към народната певица.

Преди 80 г. в Ямболския край се роди един глас, който специалистите по-късно нарекоха „славеят на Тунджа“. Певицата е оставила над 700 народни песни – изпети и популяризирани, с многобройни записи в БНР, с хиляди концерти, със записи и в чужди медии, каза Иван Тодоров, председател на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – организацията, инициатор за поставянето на паметната плоча. Той припомни, че е станало традиция през последните години оглавяваният от него Съюз да чества рождения ден на певицата. Беше учреден и се провежда регионален конкурс „С песните на Елена Граматикова”. Подчерта, че днешният ден обединява усилията на три общини от Ямболска област – община Ямбол, община „Тунджа“ и община Болярово, от където е родом певицата. Иван Тодоров прочете решението на Общинския съвет за поставяне на възпоминателната плоча и именуването на площада.

„Елена Граматикова беше дълбоко свързана с град Ямбол, с неговите жители. Тук намери своите успехи, своето признание и спокойствие да твори“, бяха развълнуваните думи на нейната дъщеря Таня Баракова. „Въпреки многобройните предложения, които е имала и от ансамбъл „Филип Кутев“-София, и от ансамбъл „Тракия“-Пловдив, и от ансамбъл „Пирин“-Благоевград, тя винаги е казвала: „Камъкът си тежи на мястото“. И наистина, тя остана вярна на своята публика в Ямбол, въпреки всичките турнета, пътувания у нас и в чужбина, винаги с голямо удоволствие се завръщаше в родния Ямбол. Когато излезеше по улиците, тя беше любимка на всички – познати и непознати я спираха да си приказват, да я пипнат, да я видят и тя за всеки намираше добра дума, усмивка и даже куплетче от песни. Баща ми, аз, съпругът ми, синът ми сме благодарни на съдбата и на бога, че сме най-близките й хора и тя споделяше живота си с нас“, каза още нейната дъщеря.

Концерт, посветен на 80 години от рождението на Елена Граматикова, се състоя днес от 17.30 часа в Голямата зала на община Ямбол. Утре, 23 ноември, в 10 часа в зрителната зала на общината започва Третият регионален конкурс „С песните на Елена Граматикова“. Организатори и на двете събития са община Ямбол и Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва „Георги Дражев“.

About the Author :

1 Comment to “Откриха възпоминателна плоча на народната певица Елена Граматикова и площад на нейното име”
  • ТУНДЖАНЕЦ
    November 23, 2019 - Reply

    С прояви като тази,ЯМБОЛ доказва че е велик град.

Leave a reply