Откриха барелеф на основателя на КО „Дианополис“ маестро Николай Султанов

Барелеф на маестро Николай Султанов, основател и дългогодишен ръководител на Камерен оркестър „Дианополис“, беше официално открит днес, 29 октомври 2019 г. Това стана в присъствието на децата на Султанов – Георги и Красимира, артистите от оркестъра, представители на местната власт и много граждани. Барелефът е поставен на входа на Ритуалната зала.

Преди време Камерен оркестър „Дианополис“ получи наградата на община Ямбол и на свое събрание музикантите решиха тя да бъде използвана за създаване на паметна плоча или паметен знак, който да отбележи дейността на Николай Султанов, припомни Ваня Сулеменко, шеф на ОП „Туризъм и култура“.

Красимира Ханджиева, работила дълги години с маестро Султанов, сподели, че заедно със своите колеги и приятели от „Дианополис“, заедно с децата на диригента, „искаме да отдадем нашите почитания към делото на Николай Султанов за музикалната култура в град Ямбол, за ярката следа, която той остави“. Тя се върна назад във времето, когато тя и колегите й като съвсем млади музиканти са започнали работа в оркестъра. „На всяка репетиция Ники отваряше за нас още една страница към необятния и омагьосващо-красив свят на камерното музициране. На всяка репетиция той ни учеше как да бъдем всеотдайни в изкуството, как да дишаме заедно на сцената, как да бъдем екип на подиума и ни накара да се влюбим в музиката завинаги“, спомни си тя. Красимира Ханджиева отбеляза, че в момента е 52-ят концертен сезон на Камерен оркестър „Дианополис“, формацията прави своите концерти във вече обновената зала на Безистена, където звучи орган, а това беше най-голямата мечта на Николай Султанов. Тя подчерта, че музиката е съдба и за неговите талантливи деца Красимира – цигуларка в оркестъра, концертмайстор и Георги Султанови. Думите й: „Дирижирай своя небесен оркестър, Ники, със същото въодушевление, както дирижираше нас! Ние се прекланяме пред теб, пред делото ти!“, бяха изпратени продължителни ръкопляскания.

„Всички познавате Николай Султанов. Приятел, ментор, философ, теоретик и практик, той успя да се превърне в светлина, която лично за мен не престана да ми сочи правилния път, за което съм му благодарен“, бяха думите на сина му Георги.

„Благодарна съм на моя баща Николай Султанов. За мен е чест да съм негова дъщеря“, беше единственото, което вълнението позволи да изрече дъщеря му Красимира Султанова.

След официалното откриване на барелефа много колеги, приятели, познати и граждани поднесоха цветя.

About the Author :

Leave a reply