Открит урок за 135 г. от създаването на статистиката

2В чест на 135-та годишнина от създаването на българската държавна статистика, ТСБ – Ямбол проведе открит урок със 17 ученици от 11 „а” клас при Гимназия с преподаване на чужди езици „Васил Карагьозов” – Ямбол.

Гости на мероприятието бяха Стойко Стойков, началник на Регионален инспекторат по образованието – Ямбол, Гинка Милкова, старши учител по математика в ГПЧЕ и Стоянка Димитрова, старши учител по история и цивилизация в ГПЧЕ.

1След като приветства присъстващите, Калина Казанджиева, директор на ТСБ – Ямбол направи презентация на тема: „Светът на статистиката”. Акцент бе отбелязването на 135-та годишнина от историческия 25 юни 1880 г., когато с  княжески Указ № 296 към Министерството на финансите е образувано пето отделение под название „Статистическо организационно”, с което се поставя началото на  българската държавна статистика. Калина Казанджиева разказа на младите хора за статистиката като наука, практика и професия. Голям интерес сред учениците предизвика видеофилмът на ТСБ – Ямбол „Наблюдение на домакинските бюджети”, представящ работата на служители, провеждащи анкети сред населението на областта.

Добромир Ангелов, старши експерт в ТСБ – Ямбол постави на учениците практическа задача, за изготвяне на кратък демографски анализ. С  помощта на предварително раздадени таблици, съдържащи данни от последните две преброявания на населението в област Ямбол, в т.ч. по пол, общини и населени места, учениците успешно демонстрираха уменията си за анализиране на статистическа информация. Всичките момчета и момичета проявиха голямо усърдие, като на най-активните бяха подарени актуални статистически издания.

Присъстващите попълниха анонимна анкета, в която изразиха мнението си по 4 въпроса, свързани с мероприятието. След обобщаването, резултатите от анкетата, показаха, че:

  • за всички участващи (100.0%) темата на открития урок е актуална;
  • преобладаващият дял от учениците (88.2%) са на мнение, че са научили нови и интересни неща за статистиката, 5.9% от тях не са сигурни в това твърдение и 5.9% не са съгласни;
  • 82.3% от учениците, са съгласни с твърдението, че придобитите знания ще са им от полза,  11.8% не са сигурни, а 5.9% не са съгласни с това твърдение;
  • 17.6% биха работили като статистици, 23.5% не са сигурни, 58.8% не са съгласни.
  • В допълнение, един от учениците е изразил мнение, че цялото мероприятие и всички детайли по него са на ниво, друг – че информацията е интересна, представена е по модерен и забавен начин, трети – че статистиката е доста интересна професия, но е много подценявана.

Всички останаха удовлетворени от проведения открит урок по статистика. Гостите обобщиха полезността на срещата за учениците, подчертаха, че подобен урок се провежда за втора поред година и пожелаха превърналото се в традиция сътрудничество, да продължи и занапред. Те поздравиха целия екип на ТСБ – Ямбол с честването на годишнината.

About the Author :