Откриване на скулптурата “Опознай себе си”

20190314_151539На 15 март 2019 г. от 16.00 часа в центъра на град Ямбол в непосредствена близост до културно историческия паметник „Безистена“ ще се състои официалното  откриване на скулптурата „Опознай себе си“ с автор Красимир Трендафилов. Скулптурата е  факт благодарение на инициативата на Фондация „Мостове над Тунджа”, с председател Георги Ъков, община Ямбол и дарения от членовете на Сдружение „Кабиле”.

Скулпторът Красимир Трендафилов е с ямболски произход. Псевдонимът Ботрен е съкращение на презимето му Борисов и фамилията Трендафилов. Най-известните му творби в София са скулптурата „Походът на сънищата“ пред БНР и монументалната пластика „Аз, Буки, Веди“ пред НДК, създадена от 313 оръдейни гилзи. Преди години Красимир Трендафилов беше представен с изложба в център Даниел Сорано в Париж.  Завършил е стъкло и керамика и скулптура в НХА . През 2016 година, негови творби бяха представени в Областна администрация Ямбол.
Според критиците произведенията на Ботрен не подлежат на описание, те трябва да бъдат видени. „Предизвикани са от чувства, не от случки. Да намериш формата на усещанията, които изпитваш, е дълъг процес. Когато го постигна, получавам спокойствие”, разказва Трендафилов.
Каквото и да вае, няколко въпроса винаги се въртят в главата му. „Откъде сме? Защо сме?” ­ не само художниците, а всеки трябва да си задава тези въпроси, за да стигне до Бог. Няма нужда да го търси много далече. Бог не е нито в църквата, нито в религиите. Той е в човека – ­ в сърцето му…”, подчертава творецът.

 

About the Author :

Leave a reply