Отец Панайот Чакъров наглеждаше църковните дела в Ямбол и в 54 села

отец ПанайотСлед ранната кончина на ямболския архиерейски наместник отец Панайот Чакъров, без неговата опека останаха четирите ямболски храма, от които единият, „Успение на Пресвета Богородица” в квартал Аврен, отвори врати съвсем скоро – през февруари, както и двата манастира – този на Бакаджика, „Свети Спас”, както и девическия манастир „Рождество на пресвета Богородица” край село Кабиле.

55 села са на картата на Ямболската духовна околия, за чиито миряни и за клира в тях, още от 1987 година, в продължение на 28 лета, имаше грижа  ставрофорният свещеноиконом отец Чакъров. Под неговия църковен поглед бяха храмовете от общините Ямбол, „Тунджа” и Стралджа, като имаше и две села от община Средец – Кубадин и Синьо камъне.

Село Кубадин, по последни данни, е с едва с 62-ма жители, храмът там носи името „Света Троица”, и е построен през 1925 година. В другото село от община Средец, влизащо открай време в Ямболската духовна околия, Синьо камъне, хората живеещи постоянно са още по-малко – 25, но храмът е направен още по време на османското владичество – през 1870 г.

По църковния ред, сливенският митрополит Иоаникий трябва да назначи нов ямболски архиерейски наместник, но това ще стане  40 дни след  деня на кончината на отец Панайот Чакъров.

About the Author :