Отворено писмо на Валентин Ревански, президент на баскетболен клуб „Тунджа”, до сайта „Делник” и вестник „Неделник”

РеванскиИзненадан съм от отношението  на уважаваният от мен журналист Борислав Ненов в неговата публикация в сайта delnik.net . Това ме кара публично да оповестя  своите отговор, позиция и решение:

Бих искал зала „Диана” да е пълна с фенове по време на мачовете на мъжкия представителен отбор и щом причината за зрителския отлив, според г-н Ненов, е прякото излъчване на срещите от ТВ ”Диана”, то тези излъчвания ще бъдат спрени. Според мен, причината за слабата посещаемост са недобрите резултати на отбора. Но нека не подценяваме и факта, че по време на срещата между отборите на Ямбол и Варна, по други телевизии директно се излъчваше футболен мач между Барселона и Реал Мадрид. Всички любители на спорта знаят,  какво означава този футболен сблъсък и колко голям е интересът към него.

Може би съм сгрешил-човешко е и всеки го прави. Ако е така- ще  се извиня, но ако съм бил прав – очаквам същото от г-н Ненов.

Благодаря за публикацията, както и за неговата информираност по отношение на спорта в Ямбол, но нека не подценяваме всичко това , което нашият клуб е постигнал в последните 5 години.

В публикацията си г-н Ненов ме определя като “президент на клуб без публика”. Ако е имал предвид публиката в зала”Диана”,  според мен е обидно за хората, посещаващи мачовете. Всички добре знаем, че публиката е на отбора – тя е там, за да подкрепя ямболските баскетболисти, а не президента или ръководството на клуба.

Освен феновете си, всеки един спорт има нужда от сериозно финансиране, за да има успехи и да се постигат определените от ръководството на клуба цели. Успехите обаче бързо се забравят! През първите четири години община Ямбол и аз като председател на клуба, направих всичко каквото мога и усилено помагах финансово на клуба, а същото правеха и останалите членове на Управителния съвет – всеки според възможностите си…

Финасовите трудности, които изпитва община Ямбол и намаленият бюджет за баскетболния клуб от нейна страна, оказват своето значение, така че  каквото и да направи ръководството на клуба, в това  число и аз, няма как на този етап да имаме силен отбор, борещ се за отличията в първенството.

Факт е, че още миналата година заявих, че през този сезон не бих желал да бъда президент на отбора, но нямаше кандидат за поста и бях разубеден от ръководството на клуба да остана на поста за още една година. Всяка обществена длъжност има мандатност –така, както избираме народни представители,  кмет и общински съветници на всеки 4 годни, така трябва да се избира председателят на клуба .

За мен този пост донесе много разходи. Всеки, който се съмнява, може да поиска информация за  финансирането  на Баскетболен клуб „Тунджа”-Ямбол – съответно за сумите, които са получавани – от къде,  от кого и кога и как са изразходвани .  Също така от  пет години всички момчета от отбора се хранят безплатно в хотелския компекс, който развивам, а повечето от тях живеят там по време на сезона. Никога не съм ангажирал клуба финансово с това.

Всеки може да провери дали и фирмите, с които работя,  са получавали обществени или държавни поръчки, дали са взимали пари по европейски програми и сам ще се убеди ,че отговорът е  НЕ!

Към днешна дата, все още не съм освободен от длъжността председател на Управителния съвет на БК”Тунджа”-Ямбол и продължавам да помагам с каквото мога. Ако продължа да го правя в размери, както през първите четири години, рискувам дейностите, които развивам да фалират и много  служители да останат без работа. Написаното от  г-н Ненов в сайта  delnik.net е  последната капка, която преля чашата от натрупваните през времето проблеми и негативи. Всичко това ме кара да се отдръпна от този спорт.

Добавям своя апел към  всички членове на Управителния Съвет на БК „Тунджа”-Ямбол  за свикване на Общо събрание на клуба и избор на нов председател.

About the Author :