Отбелязване на 140 – годишнината от Априлското въстание

IMG_2734 (1)На 19 април учениците и учителите на СОУ “Д-р Петър Берон” отбелязаха 140 години от една паметна дата в българската история – Априлското въстание, с което проследиха неговата безсмъртната диря  и научиха много за него,  водачите и ръководителите му. В началото на тържеството всички чуха вълнуващото слово на учителката по история, което бе богато подплатено от  слайд-шоу на голям екран. Последва викторина , проведена между два отбора от шестокласници с по двама състезатели, които предварително бяха запознати с регламента на викторината. Състезанието се проведе в присъствието на независимо и компетентно жури , състоящо се от дипломираните преподаватели по история Иванка Новакова, Славка Даскалова и Николай Иванов.

IMG_2737 (1)Участниците дадоха пълни отговори на различни въпроси, отнасящи се както до самото  въстание, така и до неговите ръководители, с което показаха много добри знания. Победи отборът на Илия Гръбов и Александра Ботева, като само на една точка от тях бяха Димитър Димитров и Стефан Митов. Докато журито определяше резултатите, ученици от пети  и седми клас изнесоха кратка програма, посветена на въстанието. Прозвучаха незабравимите стихове на Иван Вазов от “Епопея на забравените” и възрожденските песни “Стани, стани , юнак балкански” и “Вятър ечи, балкан стене”. След това г-н Васил Гаджуров, директор на училището, награди с книги всички участници във викторината.

IMG_2739 (1)Награди получиха и победителите в конкурса за рисунка, посветен на това историческо събитие – Стоянка Русева и Георги Карагьозов от девети клас, съответно на първо и второ място, и седмокласничката Никол Трумън на трето място. Поощрителни награди получиха Радостин Иванов от девети клас и Христо Симеонов от осми клас. Във фоайето на втория етаж бе уредена изложба от най-добрите рисунки.

IMG_2740 (1)В заключение, това тържество постигна своите възпитателни и образователни цели- освен че научиха доста нови неща за въстанието, всички съпреживяха емоционално факта на неговия неуспех, а едновременно с това затвърдиха своята признателност към героите, отдали живота си, за да можем всички ние да живеем свободно и достойно.

13054589_1083374211685662_371753000_o 13072281_1083373765019040_1874555127_o

                                                                             Мария Митакова

 

About the Author :