Осъдиха общински съветник от ДПС за подкуп

DSC01158Общинският съветник от ДПС и областен лидер на младежката организация Юсеин Хасан Ахмед е осъден за подкуп от Ямболски окръжен съд.

Съдия Васил Петков, председател на Ямболски окръжен съд, му наложи условна присъда от година и половина лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок, глоба от 1000 лв. и 3 години лишаване от право да упражнява професия или дейност, свързана с държавни контролни функции.

Общинският съветник беше признат за виновен, че на 8 април 2016 г. като инспектор в Областна инспекция по труда – Ямбол е поискал от пълномощника на фирма „Ловна среща” ЕООД като дар пневматичен пистолет на стойност 350 лв., за да не състави акт за установяване на административно нарушение за липса на месечен график на работа за април 2016 г. на работещите в ловно-рибарския магазин „Карото” на ул. „Търговска” 130.

Припомняме, че на 8 април 2016 г. той беше заловен от полицията в автомобила си в момент на получаване на подкупа.

На 4 април Юсеин Ахмед заедно със свой колега е отишъл на проверка в магазина. Казали са на служителките, че ще им направят предписания, някои от които били, че трябва да им е заключено електрическото табло и че трябва да се постави пластина върху един кабел, за да не се прекъсне с токчета, например, след което поискали да им се представят документи. Собственикът на магазина в момента отсъствал и служителките предложили документите да занесе счетоводителката, но Юсеин Ахмед отказал, като заявил, че той няма работа със счетоводителки и при него трябва да отиде шефа на магазина.

Според данни на полицията и на Окръжна прокуратура от него Юсеин Ахмед си поискал като дар пневматичен пистолет, който струва 350 лв., за да не му състави акт за установяване на административно нарушение по Кодекса на труда. Уговорката била предаването да стане на 8 април след работно време.

Представителят на магазина уведомил полицията и те организирали полицейска операция по залавянето на инспектора.

Предаването станало на паркинга на бившия хипермаркет „Пени”, който е срещу ловно-рибарския магазин. Полицейски служители, скрити в магазина, слушали разговора между Юсеин Ахмед и представителя на фирмата „Ловна среща” ЕООД и се намесили в момента на получаването на пистолета.

От полицията съобщиха, че при извършения оглед на автомобила на инспектора, в който е осъществена и сделката, са намерени и цигари и пурети без бандерол.

Съдът разпореди пистолетът да се върне на ловния магазин, а откритите цигари като вещи без стойност да се унищожат.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Бургаски апелативен съд.

До окончателното произнасяне на съда на втора, а вероятно и на трета инстанция Юсеин Хасан Ахмед се води неосъждан и затова може да продължава да бъде общински съветник. Партията му досега също не го е лишила от нито един от постовете, които заема. Единствената му реална санкция досега е, че три дни след залавянето му с подкупа Главна дирекция „Инспекция по труда” го отстрани от работа, а по-късно той е уволнен.

Диана Иванова

About the Author :

1 Comment to “Осъдиха общински съветник от ДПС за подкуп”
  • ЕЛЕНА
    October 24, 2016 - Reply

    ЕТО ТАКА СЕ ПОЛУЧАВА КОГАТО ИЗБИРАМЕ МАНГАЛИ В УПРАВАТА !

Leave a reply