Осъдиха мъж и жена ограбили клиент, който желаел да си купи апартамент

400x260_ThemisВърховният касационен съд  потвърди Решение на Апелативен съд Бургас, с което е потвърдена осъдителна присъда на Окръжен съд –Ямбол и определи окончателно наказание  от 5 години „лишаване от свобода“ на Венко Рачев Великов  за извършен грабеж на сумата от 1000 евро от мъж, който искал да си закупи жилище.  Престъплението е извършено в условията на „опасен рецидив“ и е по чл.199, ал.1,т.4 вр.чл.198, ал.1 вр.чл.20, ал.2 вр. чл.29 ал.1,б. „а“ и чл. 54 от НК. Присъдата трябва да бъде изтърпяна при първоначален „строг“ режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

Със същата присъда и за същото престъпление е осъдена и Ивелина Бинева Мутафова. Нейното наказание е  три години „лишаване от свобода“, като изтърпяването му е отложено за изпитателен срок от пет години. Престъпление по чл.198, ал.1 вр.чл.20, ал.2 и чл. 54 от НК.

Според съдебния акт, двамата осъдени трябва солидарно да заплатят обезщетение на пострадалия в размер на 1000 лева.

През месец декември 2013г. осъдената  Мутафова имала финансови затруднения. Тогава, родената в Ямбол 29-годишна жена живеела в гр.Стралджа. Било й известно, че пострадалият се занимавал с покупка на недвижими имоти, поради което решила да му се обади, като го убеди, че неин приятел продава апартамент за сумата от 5000 лева. Замисълът бил, когато пострадалият пристигне в Стралджа да носи капаро за закупуване на апартамента, което да му бъде противозаконно отнето.

Мутафова споделила плана си с другия осъден, роденият през 1971г. в Стралджа, Великов, който се съгласил да участва.

Впоследствие, Мутафова се обадила на пострадалия и го убедила, че сделка ще има. На 16.12.2013г. пострадалият взел с автомобила си Мутафова и двамата отишли до село Миленово, където се намирал мнимият продавач.

По време на срещата, тримата се качили в колата на купувача. В един момент, Великов хванал за главата пострадалия и допрял до врата му острието на  11-сантиметров нож. Пострадалият се опитал да избяга и успял да отвори една от вратите на автомобила. Великов обаче, държейки го за якето, излязъл с него, продължавайки да държи ножа до врата на пострадалия. Великов съборил пострадалия, затиснал го с коляно в гърдите и опрял ножа в областта на сърцето на кандидата за закупуване на жилище. През това време Мутафова взела от дрехите на пострадалия и отнела сумата от 1000 евро, която била приготвена за капаро. Впоследствие пострадалият успял да се измъкне и побягнал.

Към момента на извършване на престъплението, Великов е имал влязла в сила осъдителна присъда за кражба, извършена през 2010г. в немския град Мюнхен.

 

Пресцентър при Апелативна прокуратура –

Бургас

About the Author :