Осъденият общински съветник още не е отстранен, чакат се официални документи

oik 1Общинската избирателна комисия отново не отсрани осъдения за подкуп общински съветник Юсеин Ахмед на второто си заседание. На него комисията вече е имала кворум – присъствали са 8 от 11 членове, но не са разполагали с официална информация за присъдата на Юсеин Ахмед. Затова членовете на Общинската избирателна комисия са взели решение да поискат от Ямболски окръжен съд препис от присъдата на Върховния касационен съд, а от Ямболски районен съд да поискат справка за съдимост на Юсеин Ахмед.

Когато двата документа бъдат получени в комисията, ще бъде свикано ново – трето поред заседание, за да се произнесе комисията за отнемане на правомощията на общинския съветник.

Припомняме, че Юсеин Ахмед има влязла в сила още на 7 декември 2017 г. условна присъда от година и половина лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок, глоба от 1000 лв. и 3 години лишаване от право да упражнява професия или дейност, свързана с държавни контролни функции. Общинският съветник е признат за виновен, че на 8 април 2016 г. като инспектор в Областна инспекция по труда – Ямбол е поискал от пълномощника на фирма „Ловна среща” ЕООД като дар пневматичен пистолет на стойност 350 лв., за да не състави акт за установяване на административно нарушение за липса на месечен график на работа за април 2016 г. на работещите в ловно-рибарския магазин „Карото” на ул. „Търговска” 130.

Според промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация от 1 януари 2018 г. общинска администрация е задължена да следи обстоятелствата за осъдени съветници, на които по закон трябва да им бъдат отнети правата, защото нямат право да бъдат съветници с влязла в сила присъда за умишлено престъпление. В нарушение на закона вече трети месец никой от общинската администрация не си е направил труда да установи дали присъдата е влязла в сила, въпреки че всички знаят за делата, които се водят срещу осъдения съветник. Вероятно това се дължи на факта, че Юсеин Ахмед гласува послушно заедно със съветниците от ГЕРБ, както против провеждането на местен референдум за дълга, така и за тегленето на 17 млн. лв. заем.

 

About the Author :