Остеопорозата – “тихият крадец” – 20 октомври- световен ден за борба с остеопорозата

osteoporosisКостната система на човека се състои от над 200 кости, всяка с точно определено място и функция в човешкото тяло. Костната тъкан е изградена от: органична част, съдържаща предимно белтъчни вещества и от неорганична, съставена главно от калциеви соли. На белтъчната част костта дължи своята еластичност и здравина, а на калциевите соли – своята твърдост.

        КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ОСТЕОПОРОЗАТА?

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост и последващ риск от счупвания. Тъй като процесът на намаляване на костното вещество и разреждането на костната тъкан напредва бавно и незабележимо през годините, остеопорозата сполучливо е наречена “ТИХИЯ КРАДЕЦ”.

        ФАКТОРИ, ПРЕДРАЗПОЛАГАЩИ КЪМ ОСТЕОПОРОЗА
        Рискови фактори, които не могат да бъдат избегнати:
• старческа възраст – за нея е характерна т. нар. сенилна (старческа) остеопороза, при която най-чести са счупванията на шийката на бедрената кост;
• състояние след менопауза или ранна менопауза (настъпила преди 45г. възраст по естествен път или след оперативно отстраняване на яйчниците), при което се наблюдава най-разпространеният вид остеопороза със счупвания на прешлените и на долната трета на предмишницата;
• наличие на определени заболявания – захарен диабет, Базедова болест, ревматоиден артрит, хронични чернодробни и бъбречни заболявания, левкози и други;
• продължително лечение с медикаментозни средства, увреждащи костната структура – кортикостероиди, антиепилептични лекарства, тиреоидни хормони и други;
• наследственост;
• грацилно телосложение, характеризиращо се с фина костна структура, нисък ръст и поднормено тегло;
• хора от бялата или азиатската раса.

        Рискови фактори, които могат да бъдат избегнати:
• недостатъчен внос на калций и витамин Д с храната – ниският прием на калций с храната води до загуба на костно вещество, а на витамин Д – до намаленото му усвояване от червата;
• заседнал начин на живот – липсата на физическо натоварване отслабва костите и ускорява загубата на минерали в тях;
• тютюнопушене – никотинът в цигарите потиска синтезата на ново костно вещество;
• прекомерна консумация на кафе (над 5 чаши дневно), готварска сол, черен чай, злоупотреба с алкохол – тези нездравословни навици водят до увеличено отделяне на калция чрез бъбреците и до загуба на костно вещество;
• небалансирано белтъчно хранене – прекомерният или недостатъчен внос на белтъчини ускорява процеса на костна загуба;
• остър и хроничен психоемоционален стрес – адреналинът, който се отделя по време на силен стрес, извлича калция от костите и води до минералното им обедняване; този процес може да се развие в рамките на седмици и дори дни!

        НАЙ – ЧЕСТИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ НА ОСТЕОПОРОЗАТА СА:
БОЛКИ в гърба и кръста с хроничен характер, които се изострят при физическо натоварване;
ДЕФОРМАЦИИ на скелета;
НАМАЛЯВАНЕ на ръста;
НАМАЛЕНА трудоспособност;
КОСТНИ ФРАКТУРИ на скелета (най-често на прешлените на гръбначния стълб, костите на предмишницата, а в по-късна възраст – и на бедрената кост).

Диагнозата “ОСТЕОПОРОЗА” може да се постави още в предфрактурния стадий чрез:
рентгенография, която е подходяща за поставяне на диагноза в по-късен стадий на заболяването;
остеодензитометрия – количествен метод за оценка на минералната плътност на костта, чрез който може да бъде определен рискът от патологични фрактури;
биохимични изследвания за определяне на съдържанието на калция, фосфора и калций-регулиращите хормони в кръвта.

        КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ОСТЕОПОРОЗА?
        Никога не е рано и никога не е късно за профилактика на остеопорозата! Най-добрият момент за началото и е юношеството, по време на което става натрупването на костната маса.

        ПРОФИЛАКТИКАТА НА ОСТЕОПОРОЗАТА ВКЛЮЧВА:
        Здравословно хранене чрез:
• ежедневна употреба на мляко и млечни продукти;
• консумация на риба, пресни плодове и зеленчуци, зелени подправки, ядки, минерална вода;
• консумация на храни, богати на фитоестрогени – соя, бобови растения и зърнени храни, които са особено подходящи са за жени в напреднала възраст;
• приемане с храната на калций, фосфор, витамини (Д, С, В6, К, фолиева киселина), минерални вещества (магнезий, бор, цинк, мед, манган, силиций), които спомагат за изграждането и поддържането на нормална костна тъкан.

        Движение, допринасящо за развиване на основните качества на костите – якост, гъвкавост, устойчивост и издръжливост чрез:
• ежедневни физически упражнения с умерено натоварване;
• ходене пеша над 5 – 6 км дневно.
        Всекидневната двигателна активност помага на костите много повече, отколкото едни час активно спортуване 2 – 3 пъти седмично!

        Достатъчно пребиваване на открито през слънчевите дни:
• излагането на слънце в продължение на 10 – 15 минути през деня е достатъчно за да се образува витамин Д в организма, който е абсолютно необходим за изграждането на костната тъкан.

        Ограничаване и намаляване до минимум на нездравословните навици и привички: тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, прекомерна консумация на кафе, захар, готварска сол.

        Хормонална профилактика на жените в менопауза, която се провежда задължително след лекарска консултация и гинекологичен преглед.

ЗДРАВЕТО НА КОСТИТЕ ЗАВИСИ И ОТ НАШЕТО ХРАНЕНЕ

        За своето нормално развитие и поддържане скелетът се нуждае от балансирана храна, съдържаща както белтъчини, мазнини и въглехидрати, така и витамини, и минерали. Здравословната и хранителна диета е от изключително важно значение за осигуряването на силни и здрави кости във всеки етап от живота на човека и за намаляване на риска от остеопороза.
        Ключова роля за здравето на костите имат минералният калций и витамин D.
        Калцият е основен структурен елемент на костната тъкан, а витамин D подпомага калциевата абсорбция в червата и осигурява правилна обмяна и минерализация на костите.
        Най-достъпните на калций храни са млякото и млечните продукти, които освен това са и добър източник на белтъчини, витамини и други минерали. Богати на калций са още зелените зеленчуци (броколи, къдраво зеле), консервираната риба с меки кости като сардината или/и сарделата; ядките (бадеми, лешници, орехи), както и тофуто, обогатено с калций.

 Витамин D се образува в кожата на човека при излагането му на слънце (излагането на ръцете, лицето и раменете за 10-15 минути на слънце през деня е достатъчно за по-голямата част от хората). Витамин D също може да бъде приеман с храната и хранителните добавки – сьомга, сардина и скумрия; яйца; черен дроб; обогатени на витамин D маргарин, млечни продукти и зърнени храни. Други хранителни вещества, необходими за нормалното развитие на костите са:

        Витамин K – участва в образуването на белтъка остеокалцин, който е необходим за костната минерализация. Богати на витамин К са зелените листни зеленчуци – къдраво зеле, спанак, бяло и цветно зеле, и черният дроб.

        Магнезий – участва в минерализацията на костите. Съдържа се в зелените зеленчуци, бобовите растения, ядките, семената, нерафинираните зърнени храни и рибата.

        Цинк – участва в структурата на костите и в процеса на минерализацията им. Най-богати на цинк са: крехкото червено месо и месните продукти, птичето месо, пълнозърнестите храни, варивата и бобовите растения.

        Белтък (протеин) – спомага за натрупване на костната маса през детството и юношеството, и за запазването й при възрастните хора. Съдържа се в млечните, месните продукти и някои храни от растителен произход.
        Здравословната диета е изключително важна за запазване на количеството на костната маса и нейната здравина през целия живот на човека, като предотвратява риска от бъдещи фрактури.
        Затова е необходимо да спазвате следните препоръки:
                – Включвайте в храненето си храни, богати на калций, протеини и изобилие от пресни плодове и зеленчуци;
                – Осигурявайте си достатъчен прием на витамин D чрез адекватно излагане на слънце, чрез храната и хранителни добавки;
                – Не злоупотребявайте с алкохола, тъй като той увеличава риска от бедрени и други фрактури, свързани с остеопорозата;
                – Не прекалявайте със солта и кофеина, защото те ускоряват костната загуба от организма, особено когато приемът на калция с храната е недостатъчен.

Бъдете активни- борете се с остеопорозата

Познаването на риска е първата стъпка в борбата с остеопорозата. Хората, които са наясно със своя повишен риск поради наличието на един или повече изменяеми или неизменяеми рискови фактори, трябва заедно с лекар да разработят стратегия за превенция и да запазят костите си здрави.

About the Author :