Останаха 192 свободни места за прием в осми клас след трето класиране

Ямбол, 10.08.2020

192 свободни места са обявени за прием в осми клас след трето класиране, показва справка на Регионалното управление по образованието в Ямбол.

Свободните места са в 24 паралелки в 15 училища в Ямболска област.

Сред тях са както единични бройки в търсени паралелки и специалности, така и застрашени от закриване, защото не са събрали необходимия минимум от ученици.

В СУ „Св. Кл. Охридски“ – Ямбол има 5 свободни места в паралелка с профил „Изобразително изкуство“. В ПГ „Васил Левски“ има 3 свободни места в паралелка с профил „Обществени науки“ и 8 – в паралелка с профил „Природни науки“.

Природните науки явно не са сред най-търсените сред бъдещите осмокласници, защото има и 12 свободни места в паралелка със същия профил и в ПМГ „Атанас Радев“.

В Езикова гимназия има само едно свободно място в чуждоезиковата паралелка с английски и немски език.

В ПТГ „Иван Райнов“ има 6 свободни места за машинен техник и 5 в специалност „Мехатроника“.

В Професионалната гимназия по икономика има 8 свободни места в специалност „Организатор интернет приложения“, 7 в специалността „Икономист информатик“, 10 във специалност „Финансист“ и 5 в „Данъчен и митнически посредник“.

В Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм са останали 5 свободни места за хотелиер, 7 – за ресторантьор, 5 – за спедитор – логистиг и 24 за лаборант.

В Професионалната гимназия по земеделие има 2 свободни места за техник на селскостопанска техника, 13 – за техник – животновъд, 12 за техник – растеневъд.

В Професионална гимназия по подемна, строителна и транспортна техника са останали 1 място за автомонтьор, 1 – за техник за транспортна техника и 5 за монтьор на подемно-транспортна техника.

Незаписалите се в осми клас ученици могат да кандидатстват за незаетите места директно в съответното училище до 10 септември.

В региона има 217 ученици, които не са подали заявление за участие в класиранията. От тях 53 са с поправителни изпити, но има и такива, които не искат да продължат образованието си.

В Средното училище в Болярово има 18 свободни места в профил „Предприемачество“.

В ПГ “Св. Кл. Охридски” – Елхово има 2 свободни места в паралелка с математически профил.

В Професионалната гимназия в Бояново има 1 свободно място за монтьор на селскостопанска техника.

В Средното училище в Стралджа има 4 свободни места в паралелка с профил „Предприемачество“.

В Средното училище в Скалица има 8 свободни места за лозаровинари, а в Обединеното училище в Тенево – 15 свободни места за шлосери.

Незаетите места след третото класиране могат да се попълнят до 10 септември 2020 г. във всяко от училищата.

Има специалности, застрашени от закриване, заради недостатъчен брой ученици. В стандартна паралелка са необходими 18 души от 26, за да съществува, а за застрашените специалности минималният брой е 12 ученици.

217 са учениците, които не са участвали в класирането за 8 клас, като 53 са учениците с поправителни изпити, а 164 са неподалите заявление за класиране.

Припомняме, че 915 седмокласници от Ямболска област подадоха заявления за класиране в 45 паралелки за прием в осми клас с 1170 места.

About the Author :

Leave a reply