Оставката на президента на баскетболен клуб „Тунджа” – нова издънка на герберите

75403-bc54ae64bf03b47d8d80c3d3ca1c7d06Едва един месец продължи президентският период в баскетболен клуб „Тунджа” на Явор Брънков. Общинският съветник от ГЕРБ тези дни информирал членовете на Управителния съвет на клуба, че си прави самоотвод. Така определи пред мен нещата легендата на ямболския баскетбол Иван Чолаков, бивш депутат от ГЕРБ и дълголетен общински съветник от същата партия, а в момента старши треньор на мъжкия отбор.
И член на Управителния съвет на баскетболен клуб „Тунджа”. Иван бе по-притеснен не от оставката на наскоро избрания президент, а от тежката травма на централния нападател Николай Върбанов. Което е обяснимо – старо куче като Чолаков не може да не е участвал при определянето на името на новия президент, и на това кой ще кара влака, и кой ще хвърля въглищата.
Дори кметът на община Ямбол бе дошъл в началото на месец октомври на Общото събрание на баскетболния клуб, за да начертае правилната линия и да удари едно рамо на младия си съпартиец, който преди време му бе подчинен като чиновник в общинската администрация. Кметът Славов тогава заяви, че Явор Брънков има качествата, за да бъде президент на БК „Тунджа”.
Аз съм член на Общото събрание от двайсетина години може би, през тези години видях в действие или в бездействие няколко президента, но толкова анонимен кандидат за поста никога не бе предлаган. Това не попречи членовете на Общото събрание да подкрепят човека на ГЕРБ, моя милост остана сам с отрицателния си вот. Не е сефте, така че щях да съм изненадан, ако имаше поне лек намек за бунт на кораба.
Когато предложиха Брънков за президент на клуба, го попитах няма ли да ни запознае с концепцията си за развитието на ямболския баскетбол. Той отговори, че ще направи това на специална пресконференция. Дойде и тая пресконференция, на нея Явор Брънков се зарече, че ще дава отчет за всеки изразходван лев. Само двайсетина дни след това той се оказа бивш президент на БК „Тунджа”.
Дали младият гербер се е уплашил от проблемите в клуба, дали се е сблъскал с крупната фигура на Иван Чолаков, който, знайно е, не обича никой да го наставлява, ще си остане май тайна. На оная пресконференция Брънков създаде у мен усещането, че действително мисли да управлява клуба. Ако действително е имал такова намерение, е объркал напълно коридорите, защото Иван Чолаков е реално силната фигура в този спорт в града ни.
Партия ГЕРБ си вкара автогол с тази спортна авантюра, но тя не за първи път прави големи издънки, така че там са свикнали отдавна да се правят, че роси, а не ги брули.
Сега е времето и на юридическите номера, защото не Управителният съвет избира президента на баскетболния клуб, а Общото събрание. Ръководните фактори ще се опитат да претупат тая работа, което може да ги вкара в ново тресавище…

Борислав Ненов

About the Author :