Основно училище „Христо Ботев” – село Ботево отбеляза своята 135-та годишнина

SAM_4914Едно от най-старите учебни заведения в община „Тунджа” – Основно училище „Христо Ботев” в село Ботево отпразнува на 24 май 135 години от своето създаване. Тържеството по този повод събра много бивши ученици, учители и директори на учебното заведение, родители, приятели и гости. Посрещани с хляб и сол на входа по старата българска традиция, гостите още с влизането си можеха да се докоснат до живота в Ботевското училище, разглеждайки рисунките и ръчно изработените творения на учениците, както и запечатаните на снимки моменти през годините в училището.

SAM_4932Сред официалните гости на празника бяха Нели Славова – председател на Общински съвет – „Тунджа”, кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев, заместник-кметовете Станчо Ставрев и Ели Василева, началникът на отдел „Образование” в община „Тунджа” Димитър Димитров, кметът на село Ботево Георги Танев, кметове и кметски наместници от община „Тунджа”, както и директори на учебни заведения.

SAM_4957Директорът на Основно училище „Христо Ботев” Тинка Иванова поздрави всички с Денят на Светите братя Кирил и Методий. Тя добави: „Днешният ден е още по-вълнуващ за нас. През 1880 г. с много желание и огромен труд будни ботевци поставят началото. Една стая в стара схлупена сграда, близо до селския мегдан, приема 25 ботевски малчугани. Оттогава вече 135 години историята на Основно училище Христо Ботев” – село Ботево се гради на стари традиции, разкривайки нови пътища и хоризонти за всяка духовна дейност и човешко дело”.

SAM_4961Тинка Иванова благодари на община „Тунджа”, на Регионален инспекторат по образованието – Ямбол, както и на цялата ботевска общественост за доброто отношение към училището и за резултатната съвместна работа.

Последваха приветствия от гостите, поздравителни адреси, подаръци и грамоти към Ботевското училище, след което дойде редът и на възпитаниците на училището да поздравят със своята невероятна празнична програма своите гости.

SAM_4962Великолепно учениците представиха на сцената моменти от пораждането на идеята за училище сред ботевските чорбаджии до първия учебен ден в селото. Прекрасно вплетени в програмата бяха песните, танците и стихотворенията на децата от Основно училище „Христо Ботев”. В своите традиционни носии учениците пленяваха публиката с всяко от изпълненията си, а автентичните декори неусетно пренасяха зрителя сред будните българи на следосвобожденска България. В празничната програма участие взеха и децата от детската градина в село Ботево, както и Детската танцова формация от село Роза.

SAM_4971С развяване на български знамена под звуците на химна на община „Тунджа” завърши празничната програма, но не и празника. Настоящи и бивши учители с радост си припомняха случки от миналото, родители поздравяваха учителите на своите деца, а в училищния двор децата на Ботево, пленени от празника, се впуснаха във веселите си игри и вълнения около любимото училище.

 

SAM_4972

About the Author :