Осми събор на българи и гърци край Голям манастир

???????????????????????????????На 12 юни 2016 година, в местността „Църквичката“ на Манастирските възвишения, се проведе Осмият българо-гръцки събор. Организатори са Община „Тунджа“ и кметството на с. Голям манастир.

На събора присъстваха кметът на общината – Георги Георгиев, народните представители Атанас Мерджанов и Кирчо Карагьозов, народният представител Иван Чолаков, областният управител – Димитър Иванов, кметът на община Ямбол – Георги Славов, ръководният екип на община „Тунджа”, общински съветници, кметове и жители на села от региона.

???????????????????????????????От гръцка страна на събора дойдоха Евдокия Папахристуди, председател на Федерацията на гърците от Източна Румелия, Мерестуди Йоргос – бивш председател на тази Федерация, Янис Нинудис – бивш председател на същата Федерация, председателят на общинския съвет към община Домоку – Николас Калимерис, заместник-кметовете на община Домоку – Димостенис Каработис и Мина Кацакьорис, общински съветни и много други гръцки гости.

???????????????????????????????Съборът откри кметът на с. Голям манастир Славчо Иванов. В словото си той благодари на народния представител Кирчо Карагьозов, с чието дарение от 1 000 лева са положени основите на храма „Св. Атанасий“.

 

 

P1330427Приветствие поднесе кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев. Той подчерта, че традициите на това магическо място са не просто живи, а се продължават с вдъхновение и от днешните наследници. Кметът Георгиев изказа своята благодарност към кмета Славчо Иванов и към всички хора, „…които не пестят сили, енергия, ум и сърце“ и с всяка изминала година помагат поляната на местността „Църквичката” да става по-добро и приятно място за отдих и поклонение. Доказателство за това са уютните беседки, както и възстановения храм „Св. Анатасий“, който беше открит с водосвет на тазгодишния Българо-гръцкия събор.

???????????????????????????????Курбаните, които бяха дарени за събора бяха осветени за здраве и берекет.

Богата празнична програма поднесоха самодейци от селата Овчи кладенец, Генерал Инзово, Миладиновци и певицата Стоянка Чирпанлиева.

 

P1330481 P1330624

About the Author :