Осми младежки фестивал на община „Тунджа“

DSC00383Над 400 участници и гости от 18 населени места на Община „Тунджа“ събра село Безмер на 01 септември, по повод Осмия младежки фестивал „Тунджа – творчество и иновации“ 2018.

Фестивалът се организира от Община “Тунджа”, кметство село Безмер и Народно читалище ”Светлина – 1928” – с. Безмер, с финансовата подкрепа на Министерството на културата. За поредна година в организацията и провеждането на проявата се включиха Авиобаза Безмер, Областен съвет на Български червен кръст, Общински център за изкуство и извънучилищни дейности „Тунджа”, кметства, читалища и учебни заведения от общината.

DSC00427 Тази година символ на фестивала бяха колоритните „Петли“ на творецът и почетен гражданин на община „Тунджа“ – Иван Колев, с което отбелязваме 90 години от неговото рождение.

Освен отличителните тениски с щампа на петли, които получиха всички участници и гости, акцент на празничното събитие беше изрисуването на фестивалния символ върху сградите на Младежкия дом и на кметството от талантливите художници- Даниел Дубаров и Николай Димитров.

DSC00448Фестивалът „Тунджа -творчество и иновации” е едно уникално по рода си събитие за общината и нейните жители –  своеобразен празник на младостта и традициите, обединяващ хора от различни поколения.

В парковото пространство около читалището бяха подготвени кътове за спортните игри по пейнтбол, стрийтбол, дърпане на въже, дженга, скачане с чували, дартс, стрелба с лък и открий предмета, в които взеха участие 23 отбора, включително и представители на международни делегации от Украйна, Беларус и Гърция.

DSC00465Интерес сред най-малките гости на празника предизвикаха арт – ателиета по рисуване и изработка на различни сувенири, представени от социалните услуги на общината и Общинския център за изкуство и извънучилищни дейности.

Не бяха малко и желаещите да се докоснат до различни стрелкови оръжия под ръководството на военните от Авиобаза Безмер, както и да вкусят боб, приготвен на място в полевата кухня.

DSC00454За да бъде празникът още по-атрактивен, специално място беше отредено за изложението на кулинарните творби от селата Безмер, Дражево, Роза и Генерал Инзово, които взеха участие в изданието „Селски мол – шарена трапеза“. Събраните средства от кулинарното изложение ще бъдат насочени към Благотворителната кампания „Тунджа може“ за закупуване на нови мобилни ЕКГ апарати за спешните центрове в селата Скалица и Тенево.

DSC00467Другата благотворителна инициатива, която се осъществи по време на Осмия младежки фестивал, бе разнасянето на топла храна по домовете на самотно живеещи възрастни хора от младежи от община „Тунджа“, военни и доброволци от Младежката организация на Български червен кръст.

DSC00474Благотворителните инициативи са изцяло в контекста на политиката на община „Тунджа” да бъдат подпомагани нуждаещите се хора, точно и навреме.

В празничния ден имаше демонстрации, организирани от доброволци на младежкия БЧК и военни от Авиобаза Безмер.

DSC00514С приветствие към участници и гости на селото се обърна кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев. Той определи Осмия младежки фестивал „Тунджа -творчество и иновации” като „Празник на Младостта, която стремглаво преследва мечтите си, чертае хиляди планове и с лекота разчупва стереотипи, търсейки своя път в живота“.

40607177_303654143746073_3655777197718765568_n „Сега всеки миг пред вас се разкриват нови посоки и възможности за развитие, но никога не губете безценната връзка с поколенията преди вас, защото когато сте изправени пред поредния „урок“ на живота, техните мъдрост, знания и опит ще бъдат вашата опора“, каза в обръщението си кметът Георгиев и подчерта, че грижата за настоящето и бъдещето на младите хора е сред важните за общината приоритети.

Приветствия отправиха още кметът на село Безмер-Росен Русев, командир Димитров от Авиобаза „Безмер“ и ръководителите на трите чуждестранни делегации от Републиките Беларус, Украйна и Гърция.

Близо четири часа отборите мериха сили, ловкост, бързина и издръжливост в различни спортни игри, в края на които бяха излъчени следните победители:

–           Първо място в отборната игра „Пейнтбол“ завоюва отборът на село Ханово;

–           Първо място в отборната игра „Стрийтбол“ бе присъдена на отборът на село Дражево;

–           Първо място в играта „Стрелба с лък“ извоюва отборът на Република Украйна;

–           Първо място в играта за точност „Дартс“, спечели отборът на село Ботево;

–           Безапелационният победител в игрите „Скачане с чували“, „Дженга“ и „Дърпане на въже“ бе отново отборът на село Ханово.

Всички отбори получиха грамоти за участие, а на завоювалите първи места бяха връчени почетни плакети.

Празникът продължи с богата програма с изпълненията на Ивета Костова, танцова школа „Тандем“ и младият изпълнител от Беларус – Игор Дударчик. Фестивалът продължи с младежка дискотека и барбекю.

About the Author :