Осигуряват транспорт до Ямбол на медицинските лица, живеещи в селата

Ямбол, 24.03.2020 г.

Няколко важни теми обсъдиха днес членовете на Областния медицински съвет и взеха конкретни решения.
Във връзка с липсата на обществен транспорт между селищата на община „Тунджа” и Ямбол, след спиране и неизпълнение на автобусния транспорт от квотата на  община „Тунджа” и невъзможността на работещ медицински персонал да пътува до болниците в Ямбол, се все решение за осигуряване на специален транспорт. Областният управител и кметът на Ямбол съвместно ще осигурят пътуването на 29 медицински лица, живеещи в селата на община „Тунджа” и ежедневно пътуващи до областната болница „Св. Пантелеймон”. В извънредната ситуация транспортът на този важен медицински персонал, грижещ се за гражданите и болните от цялата област, ще бъде осигурен от двете институции. Кметът на Ямбол Валентин Ревански гарантира осигуряването на микробус, а областният управител Димитър Иванов средствата за транспортиране на медицинските служители. Община “Тунджа” също ще се включи в извозването на медицинските специалисти.
Засилва се контролът на входно-изходните артерии на Ямбол от органите на МВР. Пътуването между различни населени места и преминаването през образуваните контролно- пропускателни пунктове трябва и ще става само с попълнена декларация със заверка от работодател. Земеделски стопани и работещи във ферми пътуват както с декларация така и удостоверение за регистрация на животновъден обект.
На заседанието стана ясно, че поставените под карантина граждани в областта са над 230. Контролът към тези лица, за спазване на 14-дневната  домашна карантина, се засилва още повече.
Областният медицински съвет отново призовава за отговорност поставените под карантина лица, за пътуване само по необходимост за изпълняване на служебни ангажименти и неотложна медицинска помощ, и за ограничаване до максимум на социалните контакти.

About the Author :

Leave a reply