Осем са излекуваните от Ковид 19 в Ямболска област

Ямбол, 15.05.2020

Осем са излекуваните пациенти от Ковид 19 в Ямболска област, съобщи д-р Лиляна Генчева, директор на Регионалната здравна инспекция в Ямбол. Броят им се разминава с изписаните от болница пациенти, защото за да влезе в статистиката на излекуваните всеки заразен трябва да е прекарал карантина от 28 дни, да е преминал през два прегледа и да има отрицателна PSR – проба.

Припомняме, че изискването за изписване от болница е два отрицателни PSR теста в рамките на 24 часа, но след това на пациентите се налага 28-дневна карантина.

Според данните на РЗИ от 92 случая на Ковид 19 в Ямболска област 6 са починали, 8 са излекувани и 78 се водят активни, като по-голямата част от тях са по домовете си.

Към днешна дата в болницата има 31 пациенти – 14 в Белодробно отделение, 12 в Инфекционно отделение и 5 в т. нар. Ковид – реанимация.

Под карантина от началото на март досега са били 2455 души от региона. В активна карантина са 725 души, на 1730 карантината е изтекла.

В сравнение с 4 май, преди избухването на епидемиологичния взрив в Ямбол, карантинираните лица в областта са се увеличили с 617 души. Тогава под активна карантина са били 484 души, а в изтекла – 1354 души.

Припомняме, че спрямо същата дата – 4 май, случаите на заразени в Ямболска област са нараснали близо 5 пъти – тогава бяха 16, 11 дни по-късно – вече са 92. През това време от една от областите с най-малко разпространение на Ковид 19 Ямбол достигна 4-то място в страната сред 27 области.

Разпространението на заразата не е само в ромската махала, от последните 6 положителни проби само един е жител на този квартал. Пет от последните заразени са настанени в болница.

About the Author :

Leave a reply