Осем общински съветници внесоха предложение за провеждане на местен референдум за дълга

DSC08047Осем общински съветници от БСП и от АБВ са внесли предложение в Общински съвет за провеждане на местен референдум за общинския дълг от 17 млн. лв., това съобщиха на пресконференция на 23 октомври, част от вносителите – съветниците Катя Георгиева, председател на групата съветници от БСП, Мариета Сивкова, Стефан Стоянов и Румен Банков. На пресконференцията присъстваше и народният представител от БСП Кристиан Вигенин, а в залата бяха дошли както граждани от сдружение „Да спасим Ямбол от кмета”, така и общински съветници от ГЕРБ. Странното за тях беше, че в работно време са напуснали ръководените от тях общински структури, за да могат явно накарани да дойдат  под строй да се опитат да опонират на пресконференцията на съветниците от БСП. Попитани от журналист защо в работно време ходят по пресконференции, те отговориха, че са си пуснали отпуск, което е почти невероятно, защото аз поне не зная да има почасов отпуск, а най-вероятно днес те са се вяснали на работа.

DSC08049От БСП предлагат да се проведе местен референдум с въпрос: „Подкрепяте ли да се поеме общински дълг от 17 млн. лв., който да се разходва през периода 2018 – 2019 г. И да се изплаща след 2 години гратисен период в продължение на 10 години – от 2020 г. до 2030 г., след провеждане на местен референдум?”

Съветниците разясниха, че питат хората дали искат тегленето на дълг да стане след провеждане на местен референдум, защото на този етап няма официално внесено в Общински съвет искане за теглене на дълг, а има само проведено обществено обсъждане.

DSC08051Според Закона за общинския бюджет общината може да поеме задължение за теглене на кредит след решение на Общински съвет с обикновено мнозинство – 50 % плюс 1 съветник от присъстващите, или след провеждане на местен референдум. „Ние искаме да питаме хората дали искат дългът да се тегли след допитване до тях”, разясни съветникът Румен Банков и обясни, че, ако ГЕРБ искат, могат да коригират въпроса и да се проведе референдум с въпрос дали да се тегли самият заем.

Съветникът от ГЕРБ Иван Йорданов заяви, че исканият референдум бил като ефекта на матрьошките – отваряш едната и вътре референдум за 100 000 лв., отваряш втората и нов референдум. Той заяви още, че „такива важни икономически въпроси трябва да се решават от хора, които са ерудирани и имат възможност да ги решат”, т. е. на практика каза, че само общинските съветници от ГЕРБ са ерудирани да решават такива важни икономически въпроси, а всички останали и най-вече гражданите са едва ли не некомпетентни.

DSC08060Ние трябва да покажем, че уважаваме гражданите, като се допитваме до тях за такъв важен въпрос като тегленето на дълг от 17 млн. лв., коментира Катя Георгиева, а д-р Татяна Петкова я контрира като толкова много уважават гражданите колко референдума са направили, когато е управлявала БСП в Ямбол. Румен Банков обясни, че преди са теглили 450 000 лв. за уличното осветление на Ямбол, а сега кметът иска 8 млн. лв. само за улично осветление. Освен това законовата база сега е съвсем различна и според Закона за общинския бюджет се предвижда възможност  той да се тегли след местен референдум.

Общинският съветник Стефан Бакърджиев попита народния представител Кристиан Вигенин защо правителствата на БСП не са правили референдум, когато са теглили заеми.

Народният представител Кристиан Вигенин му отговори, че правителствата на левицата не са взимали толкова големи заеми. И припомни, че от трите правителства на БСП е взет един единствен кредит – Жан Виденов е върнал 2 млрд. лв. без да взима нови заеми, Станишев е върнал милиарди и е свел до 30 % външния дълг и само правителството на Орешарски е изтеглило 1 млрд. лв. заем, но го е върнало още докато е било на власт. Защо правителството на ГЕРБ не направи референдум за милиардите, които взе като кредит, не зная, коментира Вигенин. Той допълни още, че в Закона за държавния бюджет няма предвидена процедура за референдум при теглене на дълг.

DSC08071Когато става въпрос за поемане на един много голям дълг на фона на бюджета на Ямбол, трябва да се зачете мнението на гражданите, коментира още народният представител и зададе въпрос защо трябва да се тегли такъв голям заем за период от 12 години при положение, че част от тези проекти вероятно биха могли да се финансират с европейски средства от следващия европейски бюджет, за който ще има яснота през следващата година и вероятно ще могат да се използват европейски програми.

Това бързане да се харчат на хората парите без да се прецени възможността с държавно финансиране, с европейски средства да се поемат част от тези разходи за мен е непонятно, каза още Кристиан Вигенин.

На пресконференцията стана ясно, че БСП са внесли предложението да се гледа на предстоящата сесия, но председателят на Общинския съвет им отговорил, че това не може да стане, защото ще изпрати предложението им до кмета за становище. Най-вероятно на някоя от следващите сесии ще бъдат внесени двете предложения – на кмета за теглене на кредита и на общинските съветници от БСП, предположиха самите те.

Диана Иванова

About the Author :