Осем кандидати в битката за кмет на община „Тунджа”

georgi-georgiev-tundzhaОсем кандидати са регистрирани за участие в изборите за кмет на община „Тунджа”. Освен досегашният кмет Георги Георгиев, издигнат от местната коалиция „БСП – Земеделски съюз „Ал. Стамболийски”, който има зад гърба си три успешни мандата и се кандидатира за четвърти, от известните досега кандидати са Здравко Златаров – АБВ и Панайот Диманов – ГЕРБ.
За пореден път атакува кметския пост съименникът на кмета ветеринарният лекар Георги Иванов Георгиев, но този път с по-сериозна коалиция зад гърба си. Той е кандидат на местна коалиция „Народен съюз за Тунджа”, в която влизат Земеделски народен съюз и още няколко партии, сред които Партия на зелените, Новото време, Социалдемократи и др.
Реформаторският блок залага на жена в кметската надпревара – техният кандидат е Жени Петрова.
Националният фронт за спасение на България издига за кмет Иван Георгиев, коалиция „Българска радикална левица” – Марчо Костов, а партия „Нова алтернатива” – Денис Йовчев.
На предните избори кандидатите за кмет на общината са били 11.
Общо 15 партии и коалиции са регистрирали съветнически листи, докато през 2011 г. броят им е бил 18. Сега 159 кандидат съветници се борят за 21 места, което прави конкуренция от около 8 души за едно място.
dimТази година в 40 села на община „Тунджа” ще се избира пряко кмет, докато на предните избори бяха само 24. Общо 135 души са се кандидатирали да станат кметове на села. Най-голяма е конкуренцията в Бояджик, където за кметския стол ще се борят 7 кандидати. По 5 са съперниците в селата Маломир, Каравелово и Дражево. В 13 села има по 4 кандидати, в 15 – по 3, в 6 села са само по двама, а в две села – Савино и Каравелово има само един кандидат, т. е. изборът е ясен предварително.
В Тенево за кметския пост са се кандидатирали досегашният кмет Димитър Комитов, който излиза като независим, Кольо Колев от „Движение” 21, Даниела Дичева от ГЕРБ и Таньо Иванов от НФСБ.
В другото голямо село Кукорево битката за кмет е между сегашният кмет Кольо Дичев от ГЕРБ, Нела Илчева от „БСП – ЗС „Ал. Стамболийски” и Лилия Парушева от АБВ.
Срещу най-дългогодишният кмет в община „Тунджа”, която вече 24 г. е начело на село Веселиново Татяна Стоева от „БСП – ЗС „Ал. Стамболийски” се изправят Слав Славов от ГЕРБ и Гергана Атанасова от местна коалиция „ Народен съюз за Тунджа”.
Има и села в които двубоят ще е класическия БСП – ГЕРБ, по-интересно е, че в Сламино и Меден кладенец ще мерят сили двама леви кандидати – на „БСП – ЗС „Ал. Стамболийски” и на АБВ.
Като независими кандидати се явяват и Росен Русев за Безмер, Георги Танев за Ботево, Румяна Илчева за Симеоново, Димитрина Кабранска за Калчево.
Диана Иванова

About the Author :