Осем години затвор за подбудител на контрабанда на хероин за над 1,4 млн. лв.

sad 12Осем години затвор и глоба от 190 000 лв. наложи Ямболски окръжен съд на 57-годишния Камен Калнидолски от Кюстендил за контрабанда на хероин за над 1,4 млн. лв.

Той се е признал за виновен, че като подбудител и помагач в съучастие с Явор Н. от София (на 45 г.) умишлено го склонил и го улеснил да пренесат през ГКПП -Лесово от Турция в България наркотици на стойност 1 407 399,50 лв. Това е станало на 20 ноември 2015 г. около 3,45 часа с автомобил „Опел Зафира“. Става въпрос за 15 794,96 г хероин с концентрация на активното наркотично вещество 58 % на стойност 1 389 717 лв. и 353,65 г с концентрация на активното наркотично вещество диацетилморфин 24 % на стойност 17 682 лв.

Наркотичното вещество, разпределено в 32 пакета, било скрито в бутилки под задния мост на автомобила. След извършен обстоен преглед на автомобила на ГКПП-Лесово митническите служители свалили капаците, покривали четирите метанови бутилки и  установили, че те не са свързани към останалата част на фабрично изградената за автомобила метанова уредба. Част от свързващите ги елементи били изключени, а други недобре стегнати и можели да бъдат развити на ръка. Направило им впечатление и необичайния за вида на бутилките разрез в областта на дъната им. Митничарите стигнали до извод, че бутилките не съдържат метан според предназначението си. След отваряне на двете бутилки чрез отделяне на дъната им, митническите служители открили поставените в тях в пакети и пренесено през границата наркотично вещество.

Наложеното наказание е под минималния праг, защото подсъдимият е постигнал споразумение с прокуратурата и съдът го е одобрил. То е окончателно и не може да се обжалва.

Съдът отне в полза на държавата и лекият автомобил, с който е извършено престъплението.

 

 

About the Author :