Осветиха кръстовете на арменския православен храм „Сурп Агоп” в Ямбол

DSC08104Арменски свещеници, сред които и отец Храч Мурадян, Архиерейски наместник и духовен пастир на пловдивския храм “Сурп Кеворк”, осветиха кръстовете на Арменския апостолически православен храм „Сурп Агоп” в Ямбол. Според канона на Арменската апостолическа православна църква всеки етап от строежа на храма трябва да бъде осветен.

Пред събралите се близо стотина души от арменсака общност и гости свещениците осветиха кръстовете, обливайки ги целите със светена вода и вино.

DSC08114Специален гост на церемонията беше извънредният и пълномощен  посланик на Република Армения в България Арсен Схоян.  Сред гостите бяха и  председателят на Епархийския съвет на Арменската православна църква Антраник Шакариян,  председателят Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган” за България Рупен Чавушян, зам.-кметът на община Ямбол Илияна Бицова. Присъстваха и членове на Епархийския съвет, председатели на арменските дружества в страната, представители на арменската общност.

DSC08103От 15 години арменската общност в Ямбол се опитва да има своя църква. Първото искане за предоставяне място за строежг на църква е внесено в Общински съвет – Ямбол през 1999 г., но една през 2002 г. общинските съветници го одобряват. Първата копка е направена през 2006 г., полагането за задължителните за всеки арменски храм 16 свещени камъка е станало две години по-късно – декември 2008 г. Строителството се извършва основно с дарения, това е и една от причините завършването на храма да става толкова бавно. Усиленото строителство започва най-вече през 2013 г., благодарение на настоятелната помощ на Соня Аршавир.

DSC08106Храмът „Сурп Агоп” в Ямбол е умалено копие на катедралата Ани в Ереван. Целта на Църковното настоятелство на Арменската църква в Ямбол е той да бъде завършен поне до края на тази година. Идеята им е да се благоустрои и цялото пространство около храма, така че мястото отстрани до ОУ „Димчо Дебелянов” ще стане приятно кътче от града.

Арменската общност в Ямбол сега е около 200 души, но тя драстично е намаляла през годините. Преброяване през 1931 година показва в Ямбол е имало 558 арменци. Въпреки това тяхната мечта да имат свой храм е на път да стане реалност.

DSC08108DSC08116DSC08122

 

 

 

About the Author :