“Оркестър без име” и “Тони Ердман” на Лятното кино тази седмица

mefea84b5e0Култовият филм „Оркестър без име“ ще бъде излъчен в петък, 28 юли в Ямбол в рамките на летния филмов маратон 2017. Филмът е от 1981 г., негов режисьор е Людмил Кирков, сценарият е на Станислав Стратиев. Оператор е Виктор Чичов. Музиката е композирана от Борис Карадимчев. Запомнен е с култовите си реплики и песни /“Оставаме“ на Маргарита Хранова или „Нашият град“ на група „Тангра“/. Гледан е от над 2 млн. зрители. За пореден път ще можем да се насладим на неподражаемата актьорска игра на Велко Кънев, Филип Трифонов, Павел Поппандов, Георги Мамалев, Катето Евро и др. в 21.00 часа в Лятното кино в Градския парк. Прожекцията е част от инициативата за представяне на златните български филми – всяка петъчна вечер до 1 септември, включително. В следващите седмици зрителите могат да се насладят още на „Величието на хана“, „Двойникът“, „Всичко е любов“, „Маргарит и Маргарита“ и „Вчера“.

toni-erdmann-2016Съботните вечери пък са посветени на нови филми – от каталога на София Филм Фест. На 29 юли, събота, от 21 часа, филмовата вечер предлага още една забележителна среща с един от емблематичните филми на 2016 година – „Тони Ердман“. С наградата на ФИПРЕССИ от Кан и Сан Себастиан, с номинация за чуждоезични „Оскар” и „Златен Глобус”, носител на Наградата LUX на Европейския парламент за 2016 година, с пет отличия на Европейските филмови награди (най-добри актьор, актриса, сценарий, режисура и най-добър филм), третият филм на Марен Аде – „Тони Ердман” („Toni Erdmann”, Германия-Австрия, 2016) беше един от важните акценти на 21-вия Международен филмов фестивал София Филм Фест.

Премиерата на копродукцията между Германия, Австрия и Румъния беше на фестивала в Кан, където по червения килим минаха и… кукерски маски от България. Това е една топла, трогателна, забавна история, посветена на сложните взаимоотношения между една дъщеря, която заема отговорна позиция в корпоративна структура и се е отдала на работохолизъм (Сандра Хюлер) и нейния нестандартно-находчив и забавен възрастен татко (Петер Симоничек).

About the Author :