Оригинално бойно знаме на Гарибалди в изложбата “За Свободата – Гарибалди и българите” в Ямбол

IMG_5126Изложбата “За Свободата – Гарибалди и българите” беше официално открита вчера, 22 ноември 2018 г., в Регионалния исторически музей в Ямбол. Това стана в присъствието на почетния консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио, зам.-кметът на Ямбол Илияна Бицова, областният управител и заместниците му, ученици, изучаващи италиански език и техните учители, общественици и много граждани на Ямбол.

Тази изложба е част от една голяма изложба, уредена в Музея на Възраждането във Варна със съдействието, контактите и помощта на г-н Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия за Варна, Бургас, Русе и Шумен, а в Ямбол тя гостува, благодарение на областния управител Димитър Иванов, отбеляза домакинът- директорът на ямболския музей Стефан Бакърджиев.

IMG_5132Областният управител благодари на г-н Антонио Таркуинио, на музеите във Варна и в Ямбол за възможността изложбата да бъде показана тук.

За четвърти път правим тази експозиция, много съм доволен, че експозицията е за Гарибалди и Левски, заяви Антонио Таркуинио на приличен български език. През цялото време той се стремеше да говори само на български, което безспорно заслужава адмирации и уважение. Идеята за такава изложба е от преди 20 години, предложението е дошло от директора на музея във Варна, сподели той. Свързал се е с внучката на Гарбилади, не било никак лесно. Била е направена нужната организация и лично внучката на Гарибалди тогава дошла в България. Антонио Таркуинио подари репродукция на Гарибалди и IMG_5137Левски, подчертавайки, че двамата са обединени от едно нещо –  посветили са живота си на Свободата. “Надявам се винаги Свобода за всички!” бяха финалните думи на консула.

“Изложбата е обобщен поглед върху италианската и българската история, на връзките на нашите народи и битките, които те водят през 19 век. В нея жителите и гостите на Ямбол имат възможност да се запознаят с материали, свързани с влиянието на Джузепе Гарибалди върху българите  и европейците”, каза директорът на Историческия музей Стефан Бакърджиев. Републиканец по убеждения, Гарибалди води битки на два континента и винаги е на страната на онеправданите, припомни той. Където не може да бъде физически, неговите дела и думи вдъхновяват за действие мнозина революционери, включително и много българи. За IMG_5148най-големия му исторически принос се смята освобождението и обединението на Италия. В Похода на хилядата през 1860 г. участва и най-запомнящият се експонат в изложбата – бойно знаме, взело участие в този и други военни походи на генерала. Дълго време то е притежание на италианския професор и колекционер Алберто Кафарели. Днес тази реликва е дарена на Музея на Възраждането във Варна. В експозицията могат да се видят и червените униформи на гарибалдийците, както и една снимка с автограф на героя и негов рисуван портрет.

Идеологът на българската революция Георги Раковски под влиянието точно на тези червени ризи структурира и Първата българска легия през 1862 г., а Походът на хилядата е пример за Христо Ботев при създаване на неговата чета. Най-известният съратник на Гарибалди от Българско е Петко войвода. Именно италианският революционер му дава званието капитан, когато под неговия флаг воюва на остров Крит.

Гарибалди е един от първите застъпници и на идеята за еманципацията на жените, за достойно образование за всеки и за обединена Европа.

Изложбата може да бъде видяна до 30 ноември.

IMG_5129 IMG_5133 IMG_5143 IMG_5145 IMG_5146 IMG_5149

 

 

About the Author :

Leave a reply