Определиха победителите в “Душата на един извор”

4200mОпределени са лауреатите в тазгодишното, девето поред, издание на Националния конкурс за млади художници и литератори „Душата на един извор”. В творческото съревнование се включиха близо 100 млади автори в двете категории „Изобразително изкуство“ и „Литература“.

Сред младите художници, в първа възрастова група /15 – 19 години/, победителят е  Ясна Свиленова Николова от София. Втората награда се присъжда на Андреа Николаева Рангелова от София, а третата отива при  Вартухи Хачик Сантурян също от София. Носител на първата награда във втора възрастова група е Десислава Панева Панева от Казанлък. Тук второто място е за Силвия Иванова Ганчева от Бургас, а трети е Стоян Христов Кавалов от село Белозем.

Победителите в раздел “Литература” са Теодора-Косара Николова Попова от София – в първа възрастова група, както и Бианка-Мария Енчева Желязкова от Поморие  – в групата 20 – 25 години. Сред по-малките, втората награда се дава на  Невена Володиева Стоянова от Сандански, а третата отива при Катерина-Адел Джоуид от София. Във втората възрастова група на второ място се нарежда  Мирела Владимирова Занева от Аместердам, Холандия. Третата награда е за Вержини Онник Ованесян от Бургас.

Церемонията за връчване на наградите на лауреатите в конкурса за млади литератори и художници „Душата на един извор” ще се състои на 10  юни в Ямбол. Както е по традиция, част от церемонията ще бъде откриването на експозиция от най-добрите картини. Художествените творби, заедно с най-доброто от раздел „Литература” ще бъдат събрани в сборник, който също е неделима част от историята на „Душата на един извор“.

Конкурсът е посветен на художника Жорж Папазов и изкуствоведа Кирил Кръстев и се организира от община Ямбол, „Овергаз” и фондация „Млада България”.

About the Author :