Оправдаха разследващ полицай за подкуп

sadЯмболски окръжен съд оправда разследващия полицай Стоян Маринов от Районно управление „Полиция” – „Тунджа” по обвинението за поискан подкуп.

Според обвинителния акт на 1 септември 2014 г. той е бил задържан в кабинета си, след като Йордан Йорданов го обвинил, че му поискал 200 лв. подкуп, за да не бъде привлечен като обвиняем, а да остане само като свидетел по определено дело. Основният свидетел твърдял, че е поставил в цигарена кутия 13 банкноти на обща стойност 200 лв., които оставил в чекмеджето на разследващия полицай, докато той бил на оперативка при началника си. Според свидетеля, на който се крепи обвинението, като се върнал в кабинета Стоян Маринов взел кутията и пипнал и парите.

Дактилоскопска експертиза обаче е потвърдила, че по кутията и парите няма отпечатъци на разследващия полицай.

След арестуването му, Стоян Маринов е бил задържан първо за 24 часа, след това за 72 часа, а след това съдът е определил парична гаранция от 1000 лв., наложил е запор на част от имуществото му, защото по обвинението се предвижва и глоба и му е забранил да напуска страната. Заради подвигнатото обвинение разследващият полицай е бил дисциплинарно уволнен от работата си в Районно управление „Полиция” – „Тунджа”.  Срещу него е било повдигнато обвинение по чл. 302 ал. 1, т. 1 и т. 2 от Наказателния кодекс – за подкуп, извършен от разследващ полицай чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, за което се предвижда наказание затвор от 3 до 10 години, глоба до 20 хиляди лева и лишаване от право да се заема длъжността.

С прочитането на оправдателната присъда съдът е отменил паричната гаранция, запора върху част от имуществото и забраната да се напуска страната. Прокуратурата може да протестира решението на съда в 15-дневен срок пред Бургаски апелативен съд.

Ако оправдателната присъда бъде окончателна, Стоян Маринов има право да заведе съдебно дело, с което да поиска да бъде възстановен на предишната си работа.

След съдебното заседание той заяви, че е вярвал в доказването на невинността му, но 10 месеца са го разигравали заради противоречивите показания на Йордан Йорданов.

Диана Иванова

About the Author :