Опит за разсейване мъглата около проектите на община Ямбол

DSC03269Кметът на община Ямбол най-много мрази да отговаря на въпроси на журналисти, нищо че те обикновено са въпросите, които гражданите на Ямбол си задават. Затова като стратегически ход той се е затворил в общината и не дава никакви пресконференции, нито пък брифинги. За него и за неговите съветници това е загуба на време. Формално той твърди, че не бяга от отговори на въпроси, но той и неговият пресцентър се опитват да откажат журналистите да търсят информация за работата на община Ямбол. Когато обаче кметът се появи на официално събитие и няма как да избяга от въпросите на журналистите, тогава отговаря, друг е въпросът кой колко е доволен от отговорите, но все пак ги има.

Проектът за водния цикъл

челен 1Според кмета до края на годината в Каргона ще се асфалтират по-голямата част от всички улици, които вече са готови като изградена канализация и водопровод. Това били основните пътни артерии, за да може по възможност каргонлии да посрещнат спокойно зимата, затова ги призова да бъдат спокойни, че проекта ще продължи, както го били предначертали. Той твърди, че асфалтови работи в Ямбол са се извършвали до 15-20 декември, така че едва ли не има достатъчно време. Кметът уточни, че спирането на реката е свързано отново с водния цикъл, с преминаването на колектора през местността близо до Белянката. Това било неизбежен технологичен процес за преминаването на единия от основните колектори към пречиствателната станция.

На въпрос дали не се бави пречиствателната станция Георги Славов отговори, че пречиствателната станция както и самото изграждане на канализацията имат известна забава, но тя не била притеснителна, тъй като имало уверение, че всички за проекти, които са в забава ( според кмета няма проект тип воден цикъл в държавата, който да не е в забава), срокът ще бъде удължен до края на октомври 2015 г., а това щяло да даде възможност да се завършат нормално всички строителни и съпътстващи дейности.

За финансирането по този най-голям проект на община Ямбол – над 90 млн. лв., към момента нямало проблеми, но ако държавата продължала да бъде в това безвремие още месец или два, до края на годината със сигурност и община Ямбол щяла да има проблем. Кметът каза, че парите свършват, а няма възстановяване на средствата, което да даде възможност за извършване на нормалната работа по проекта.

Проектът за регионалното депо

На въпрос какво се случва с проекта за депото кметът отговори, че чакали технологичните срокове по приключване на обявленията в държавен вестник, след това предстоят още две стъпки, последната от които е решение на Експертния съвет в община „Тунджа” за издаване на строително разрешение, след което може да започне строителство и там. Имало и съгласувателна процедура с Министерство на земеделието, но трябвало да има правителство и министър, които да са оперативни. Ако там нещата се забавели, може би изпълнението на проекта щяло да започне следващата година. Срокът за изпълнение отново е до края на октомври 2015 г., а офелртата на строителя била за 6 месеца, затова дори и да се започнело в края на януари или в края на февруари имало достатъчно технологично време да бъде завършен.

Делата, свързани с депото, приключили отдавна в полза на общината, но заради тях проектът бил „спънат” повече от година и половина. Ако не бели тези дела, досега проектът щял да бъде завършен. Според кмета ние сме длъжни да направим това депо, защото в противен случай ямболлии ще продължат да носят несгодите на финансовите корекции (б. ред. по-скъпа такса смет), а през следващия програмен период няма предвидени средства за такива съоръжения – нито за изграждане на нови, нито за рекултивация на стари. В проекта за депото има средства за рекултивация на старото сметище, но те могат да бъдат използвани единствено и само ако спре да се използва сегашното сметище. Кметът поясни, че Ямбол е изправен пред дилемата в рамките на 7-8-9 месеца да се депонират отпадъците в друго депо, за да се извърши рекултивацията, а предварителните разчети, необходими за нея са около 6 млн. лв. Таскива средства общината не може сама да отдели, ако ги загуби по този проект, коментира още кметът. Според него, ако се наложи да превозваме отпадъците до друго сметище, нямало да има увеличение на такса смет.

Проектът за туристическите атракции

DSC01282Що се отнася до проекта за туристическите атракции, известен повече като проекта за ремонта на Безистена, кметът изрази надежда, че до края на годината, или началото на следващата, щели да приключат основните дейности, че даже и да имало символично откриване. А частта на проекта, която касае Археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле”, е готова и до 10 дни ще мине комисия, която да приеме обекта и след това ще бъде официално отворен.

Проектът за централна градска част

DSC03283Проектът за благоустрояването на центъра, който започна в понеделник, е с краен срок до средата на следващата година, строителите имали около 200 дни срок за изпълнение. Кметът се застрахова, че това е срокът, ако времето не ни поднесяло лоша шега и да се наложило за известно време да бъде спрян (все едно не ни чака зима, а слънчево лято). Но веднага успокои, че и за него важило същото условие, че може да бъде удължен до края на октомври 2015 г. Кметът увери, че строителите ще започнат работа по проекта веднага, първо с ограждането на целия център, после щяло да се премине към вдигане на всички плочи от общината до Безистена и след това да се премине и към реалните строителни дейности.

 

 

 

About the Author :