„ОпЕрничавите приказки” на Валентин Вълчев с двоен дебют в Арт галерия „Стойчев”

DSC01324На два дебюта ставаха свидетели присъствалите на премиерата на „ОпЕрничави приказки“ от Валентин Вълчев – Валюш. От една страна това беше неговият дебют като писател и добър разказвач на истории. От друга, това е и първата премиера на книга в Арт галерия „Стойчев”, която доказа, че за изкуството най-добрата среда е друго изкуство. А премиерата на книгата имаше невероятния шанс да бъде сред прекрасните картини от изложбата на Михаил Лалов.

DSC01327В духа и на самата книга с много тънко чувство за хумор беше и представянето. Артистите Цветелина Кънева и Волен Митев прочетоха рецензиите за книгата, а диригентът Весела Пастърмаджиева имаше тежката задача като най-близка до музиката да представи книгата. Тя избра да каже нейните 5 причини, защо публиката трябва да си купи и да прочете книгата на Валюш.

Първата причина е да се възхити „на таланта, на енергията и най-вече на духа на един човек, който се бори с неволите на своето ежедневие, но продължава да вижда и да слуша със сърцето си, да търси красотата навсякъде – било то в образ, в дума, в акорд и освен това да има добрината да го сподели в книгата, па макар и с намигване”.

DSC01331Втората причина е публиката да погледне „сериозната музика през погледа на един меломан, който макар и в шеговит тон ни показва колко много от първите 7 г. в общественото възприятие на културни ценности ние загубихме някъде, докато вече 27 години се наслаждаваме на нашия обществен социален пубертет”.  Като илюстрация на казаното Весела Пастърмаджиева цитира истинска случка с наскоро починалия джаз пианист Васил Пармаков, който докато свирел в един клуб дебеловрат момък се приближил към него и му казал: „Ай стига с тая опера бе, да не сме в църква”.

DSC01333Третата причина да се прочете тази книга е да се научи, че дори и опера като „Кармен” е претърпяла пълен провал на премиерата си в Париж през 1875 г.

Четвъртата причина е интересната музикална препратка към близкото минало, за да се види как е постигнат музикалният подвиг – музикалното общество на Ямбол да постави в един провинциален град операта „Аида” и тя да има 8 представления.

Петата и най-важна причина според Весела Пастърмаджиева е да се насърчи Валюш да напише продължение на тази книга.

DSC01334Валентин Вълчев не скри, че е много развълнуван от премиерата. Както обясняват организаторите на премиерата тази книга е подготвена за пет месеца писане и 50 години слушане на опера, а самият автор се шегува, че още ненавършил 63 години издава първата си книга и това го прави един надежден и перспективен млад автор!

 

DSC01336DSC01337 DSC01338 DSC01347 DSC01355 DSC01361 DSC01362 DSC01366 DSC01373DSC01379 DSC01377 DSC01380

Диана Иванова

About the Author :