Онлайн предаване от поредицата „Четири истории и един музей“ за Деня на детето

Ямбол, 02.06.2020 г.

Вчера, 1 юни, онлайн предаването от поредицата „Четири истории и един музей“ на Регионален исторически музей-Ямбол, беше посветено на Деня на детето. То бе представено от Small Theatre Company . При премиерното излъчване във фейсбук страницата на музея децата отговаряха в чата на въпроси от историята на Ямбол, получаваха за това точки, а наградата за първите двама е присъствие на живо на спектакъла на „Палячи“ – огнено шоу, изиграно в Археологически резерват „Кабиле“. Малчуганите имаха възможност и да изработят с подръчни средства киномашина с рисувани кадри за града ни. До края на деня те трябваше да изпратят изработените киномашини и „филми“ на страницата на музея. Изтегленият участник получава същата награда – посещение на огненото шоу.

Въпросите, поставени на децата, бяха свързани с паметника на колоездача в градската градина; Каргонският мост – добре щеше да е да бяха уведомили софийския актьор, че мостът не се произнася с ударение върху “о“, което звучеше много чуждоземно; Безистена; с християнския празник „Свети Дух“, с който съвпада празника на Ямбол; малчуганите свързваха снимки на ямболски забележителност с техните названия. При изработката на рисунките върху мнимата кинолента децата се запознаха с първата детска книжка в България – „Гуслица“ от Васил Попович, който е с ямболски корени, излязла от печат през 1871 г. – музеят притежава нейно издание; със скулптура-шедьовър на праисторическа пластика, напомняща „Мислителя“ на Роден, но предхождаща го с 4 хил. години – също, намираща се в ямболския музей; с древния тракийски град Кабиле – единственият изцяло запазен и проучен древен тракийски град в България, един от 100-те национални туристически обекта и др.

Предишните две издания на „Четири истории и един музей“ бяха посветени съответно на настолните игри от миналото и на средновековните дрехи и обувки. Предаванията се излъчват премиерно в събота от 16 часа, могат да се задават въпроси през това време, а историте могат да се гледат и след това във фейсбук и на страницата на музея на интернет.

About the Author :