Онлайн бе представена изложбата „Градът през погледа на дузина художници”

Художествена галерия „Жорж Папазов“ представи на 15 април онлайн изложбата, посветена на Ямбол – „Градът през погледа на дузина художници“. Включени са 19 платна, а из залата на галерията ни развежда художникът и уредник в галерията Петър Тепсизов. Картините са от фонда на културния институт.

На централната стена са наредени картини на Стефан Бъчваров, чието творчество е неразривно свързано с Тунджа и Ямбол. Участват седем негови платна. В центъра на експозицията е картина, която представлява ямболския Безистен. Творбата се казва „Старият Безистен“. Тя не е характерна за творчеството на Стефан Бъчваров, правена е по черно-бяла фотография. До нея е „Миндов касък“ – изобразява някогашна пресечка срещу бившето училище „Кирил и Методий“, където са останали неколцина къщи във възрожденски стил. „В покрайнините на Ямбол“ има съвсем различно звучене – тя изобразява фургони излезли от употреба, животни, кучешки колиби и в далечината се мержелеят блоковете на града. Следват платна със заглавията: „Ямболският Младежки дом“ – картината е направена ескизно, обектите са само намекнати; „Тунджа откъм Младежкия дом“, „Старият мост“. Подчертана бе ограничената палитра, характерна за творчеството на Стефан Бъчваров.

Изложбата включва и художници, за които знаем твърде малко. Сред тях е Димитър Димчев – на картината „Тунджа“, в далечината се виждат Синагогата- сегашната галерия и джамията, останалото е в мъгла. Димитър Димчев е завършил художествена академия в Торино, няколко негови картини се пазят в депата на галерията.

Включено е платно на Георги Живов – роден в Ямбол през 1910 г., починал в Бяла през 1981 г. Картината му стои малко далеч от Ямбол, защото представлява сбор, а в Ямбол на сбора не му казват така. Смята се, че това е ескиз за друга по-голяма картина, правен в района на Ямбол.

В експозицията участва и творба на арх. Димитър Бояджиев, сведенията за него също са малко. Повечето архитекти така или иначе минават през изобразителното изкуство, коментира Петър Тепсизов, чието представяне през цялото време беше наситено с много интересна информация, коментари и лични впечатления.

Представени са и чуждестранни автори, участвали преди време в пленера „Певецът на Тунджа“, посветен на Стефан Бъчваров. Това са Костас Кирестидис от Гърция с „Изглед към парка“ – представлява много реалистично изображение на паметника на колоездача в градината. Особеното при този художник е, че всичките му творби са правени от натура. Вторият е Айхан Четин, художник от Одрин, преподавател по живопис в Тракийския университет там, доцент, гостувал на пленера. Родом е от Момчилград.

В изложбата са включени още картина на Андон Топчиев, дългогодишен преподавател по изобразително изкуство в училище „Климент Охридски“ в Ямбол, сега е пенсионер. Има две картини на Боряна Чапърова – „Каргона“ и „Тихата улица“. За разлика от по принцип деликтното й творчество, тези картини са направени с изключителна експресивна мощ.

Експозицията завършва с творби на Христо Лепов и Марчо Атанасов. Според естетиката на тогавашния соц реализъм картините са в по-приглушена, обрана палитра.

Запис на онлайн представянето на експозицията може да бъде видян на страницата на галерията.

 

 

 

About the Author :

Leave a reply