Окръжен съд – Ямбол започна образователната си програма с ученици от 11 А клас на ПГ „Васил Левски”

DSC08215Ямболски окръжен съд започна тазгодишната си образователна програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Тя ще се осъществява с ученици от 11 а клас на  ПГ „Васил Левски”. В обучението тази година ще участват и прокурори от Окръжна прокуратура – Ямбол.

 

DSC08217В образователната програма са включени десет теми, свързани с домашното насилие, различните видове престъпления, от които да се предпазват учениците, като трафик на хора, киберпрестъпност, хулигански прояви и др. Програмата ще се изпълнява в рамките на часовете по „Етика и право” или в „Часа на класа”.

На първото занятие днес – 27 октомври, председателят на Окръжен съд – Ямбол Васил Петков представи пред учениците разделението на властите в демократичната държава на законодателна, изпълнителна и съдебна.

DSC08226Той им разясни, че за пръв път Шарл Монтескьо през 1748 г. в труда си „За духа на законите” прави такова разделение на властите, и че идеята е всяка от властите да контролира другата, да не надвишава своите правомощия на принципа власт – власт възпира.

На учениците беше разяснена и функцията на съдебната власт и нейната структура.

След това гимназистите имаха възможност да разгледат съдебната палата.

DSC08228 DSC08232

 

About the Author :