Окончателно: 18 години затвор за убийство и опит за убийство

съд-Small-722x390По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Ямбол и след осъдителни присъди на три съдебни инстанции, ВКС потвърди присъдата от 18 г. затвор на Минчо Янков от Ямбол за убийство и опит за убийство в Ямбол, съобщават от пресцентъра на прокуратурата. Той е признат за виновен за това, че на 20.09.2015 г. около 22.30 ч., в Ямбол в частен дом умишлено умъртвил Николай Й. и направил опит да умъртви умишлено Елена Х., като деянието е останало недовършено поради независещи от дееца причини – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4, пр. 3, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор. Съдът е постановил Минчо Янов да заплати общо 330 000 лв. обезщетение на близките на пострадалите.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.

През 2013 г. Минчо се е запознал с пострадалата, като двамата са излизали често по заведения, а също така е ходил и в дома й на гости, където при това се е запознал и с мъжа на същата. След смъртта на съпругата на Минчо Я., той е заживял на съпружески начала с пострадалата. В края на месец юли 2015г.  Минчо Я.  предложил на пострадалата да се върне в дома си, тъй като е наближавало време децата й да тръгнат на училище и е редно тя да е при тях. Същата се е съгласила с това и се е прибрала в къщата си, където от 29 юли 2015 г. заживяла на съпружески начала с Николай Й., който на същата дата е излязъл от затвора. Известно време преди това съпругът на пострадалата  починал и тя е била сама с децата си до посочената дата. Обстоятелството, че тя е заживяла с друг мъж е подразнило Минчо Я., който при всяка среща с децата и им е казвал майка им да се раздели с Николай. Два дни преди инцидента Минчо Я. се е обадил по телефона на пострадалата, като е поискал от нея да остави  Николай и да се върне при него, но тя отказала.  Николай се е намирал в този момент до нея и чувайки разговора е взел телефона, и е казал на Минчо Я. да не търси повече Елена. На следващия ден подсъдимия ходил на годеж на внука си в Елхово, откъдето се е върнал късно вечерта на следващия ден като там той е употребил алкохол Прибирайки се в дома си, Янков е видял на масата намиращия се там кухненски нож с черна найлонова дръжка, поставил го е на ластика на панталона си и тръгнал към дома на пострадалата, за да си изясни отношенията с нея и Николай.

Подсъдимият е започнал да вика на Елена Х. да излезе, което е било чуто първоначално от нейната дъщеря, която е излязла навън и му е казала, че майка й, и Николай спят. Тя се е върнала обратно в къщата, влязла е в малката стая, където са били Елена и Николай, като и казала, че Минчо Я.е отвън. Двамата станали, разбрали се Елена да се обади на телефон 112, което тя е и направила, съобщавайки, че се влиза в дома й, а Николай Й. е излязъл в салончето на къщата и е извикал на подсъдимия да се маха. Последният обаче му е отговорил „Искаш ли да вляза вътре, да те убия?“, след което е блъснал желязната входна врата и е влязъл в двора, насочвайки се към входа на къщата. Тогава Минчо Я. влязъл в къщата и намушкал няколко пъти Никола Й., който починал от тежка кръвозагуба. След това Минчо Я. намушкал и Елена Х. в областта на кръста. Жената е изведена от къщата от децата си, а по-късно е откарана в болницата, където и е била извършена спешна операция, като й е било приложено лечение, в резултат на които тя е била стабилизирана и изписана на 30.09.2015г. от болницата. Непосредствено след инцидента Минчо Я. се е прибрал в дома си, където минути по-късно е бил задържан от служителите на полицията.

About the Author :