Окончателното решение на съда – павилионът на ул. „Търговска” 7 е съборен незаконно

DSC08591Ямболски административен съд отмени като незаконосъобразна заповедта на кмета на община Ямбол за съборянето на павилиона на ул. „Търговска” 7, наричан от повечето ямболлии „бараката”.

Според назначената по делото експертиза обектът е строеж пета категория, а не е преместваемо съоръжение, за каквото го счита община Ямбол.

Затова заповедта за събарявено му е незаконосъобразна, защото тя е издадена и следва процедурата за премахване на преместваем обект, а експертизата доказва, че е строеж. Решението на Административен съд – Ямбол е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, че кметът на Ямбол се захвана да събори този обект още по Великден, но първият му опит не успя, защото съдът спря навреме действията му. Вторият път обаче той така изчисли всичко, че да не може съдът да се намеси и събори обектът, който от години му „вади очите”.

Цялата тази борба от години наред всъщност е за земята под обекта. Припомняме, че през 2010 г. в Общински съвет беше внесено предложение земята да се замени за част от паркинга на бившето училище „Иван Вазов”, собственост на майката на Георги Зафиров, който тогава беше общински съветник. По това време имаше решение пътят зад Профсъюзния дом да продължава напред през градинката, за да се свърже с улицата пред Бюрото по труда. Тогава „Делник” алармира как чрез подобна замяна общински съветник ще се сдобие с апетитен имот на „пъпа” на Ямбол и цялата групичка около Георги Зафиров, насърчавани и от кмета Георги Славов, се опитаха да отмъстят на вестника като омаскарят главния редактор Любомир Котев и осуетят предложението да му се присъди Голямата награда на Ямбол. Решението за замяна на имотите не мина в Общинския съвет, но апетитите към имота не секват. Общината е обявила търг за него, като се приема, че се продава празен общински терен, въпреки че видимо за всички тогава теренът не е бил празен. Търгът е спечелен от Георги Христов, но собствениците на обекта обжалват и процедурата е стопирана от съда. На две съдебни инстанции търгът е отменен, през декември делото е насрочено и във Върховен административен съд. Това е и причината кметът толкова да бърза да събори обекта и най-накрая успя, въпросът обаче е колко ще струва това на общината, т. е. колко всички ние ще платим от данъците си, защото кметът няма да плаща за дяволиите си от собствения си джоб.

С обявяването на заповедта за събаряне за незаконосъобразна собственикът има право да търси обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общини за вреди, така че с незаконните си действия кметът успя да натресе общината в нова съдебна сага, за която ще плащаме всички ние.

Диана Иванова

About the Author :