Около 200 ямболски фирми застрашени от дерегистрация по ДДС

DSC00070aОколо 200 ямболски фирми са застрашени от дерегистрация по ДДС, ако не платят просрочените си задължения, съобщиха от ямболския офис на на Националната агенция за приходите (НАП). Данъчните служители са изпратили 200 електронни писма до длъжници, регистрирани по Закона за ДДС, с предупреждение да започнат да плащат натрупаните данъци. Те могат да загубят регистрацията си, ако имат повече от 3 невнесени месечни вноски за данъка върху добавената стойност и не платят незабавно.

Дерегистрацията по ДДС лишава търговските дружества от начисляване на данъка върху доставките им и ограничава правото на данъчен кредит на техните бизнес партньори. Друга последица от прекратяване на регистрацията е, че се начислява и внася в бюджета данък за всички налични активи на фирмата.

Ямболският офис на НАП следи активно и фирмите, и физическите лица, които имат просрочени задължения към Агенцията за над 100 000 лв. Проведени са срещи с ръководството на 20 от фирмите с големи дългове, за да се договори как да започне плащането им.

 

About the Author :