Одрин представи в Ямбол традиционни занаяти и туристически обекти

IMG_5753“Туристически обекти в Одринския регион” – под това название днес, 18 декември 29.018 г., в  началото на Градската градина в Ямбол бяха представени културно-историческите и развлекателни възможности на близкия турски град. Събитието е съвместно между общините Одрин и Ямбол.

В няколко къщички бяха подредени характерни за Одрин занаяти и типични изделия, лично присъстваха и някои от занаятчиите. В една от къщичките бяха изложени изделията на местно изкуство – рисуване върху дърво или кожа – техника, която за пръв път се появява през 15 в. в Одрин и се е IMG_5754разпространила в цяла Турция. Рисуват се предимно растителни и животински елементи, работи се със специални бои, лакира се с лак. Служи за украса на вратичките на шкафове, гардероби, на прозорци, врати на стаи, ковчежета за пари, кутийки за украшения, сандъците за чийза на младоженките.

Във втората къщичка са показани творбите на майстор, който в умален мащаб изработва близки до оригинала карети, каляски и каруци.

В следващата са подредени бродерии на одринските жени, изработени герданчета, пачуърк (изделия от парчета плат). В друга къщичка IMG_5762са подредени различни неща, направени от кожа – дамски чанти и др., вкл. облеклото на борците в мазните творби, т. нар. къспети.

Изложеното по къщичките, за жалост, не се продава, то може само да бъде разгледано, а който се запали по тези типични одрински изделия, трябва да си направи екскурзия до близкия турски град.

Гостите от южната ни съседка бяха подготвили за посетителите на събитието безплатни рекламни материали за Одрин, включително карта на града на български език, сувенирчета, както и малки марципанчета за почерпка.

Клипове представяха известни и по-малко популярни туристически обекти в IMG_5771Одрин. За времето от 1 януари 2018 г. до днес градът е посетен от над 2 млн. чуждестранни туристи, болшинството са българи, както и не малко гръцки туристи. Одрин е град с хилядолетна история, 585 са регистрираните паметници на територията на Одрин. По брой на историческите паметници на квадратен километър Одрин се нарежда на едно от водещите места в Турция. Те са от тракийско време до съвременната османска епоха, включително и от българската история и Възраждане. До Балканската война на територията на града е имало четири български махали, две от българските църкви са възстановени със съдействието на турската държава – “Св. Св. Константин и Елена” от  и “Св. Георги”. Малко известен факт е, че на територията на Одрин има и българско гробище. Украшението на Одрин е джамията Селемие, интересен е Музеят на здравето, останките на съдебната кула в района, където се провеждат мазните борби и др.

Съвместното събитие се изпълнява по проекта „Ямбол и Одрин – два града на Тунджа“, в партньорство с община Одрин, съфинансиран от Европейския Съюз. По този проект в Ямбол беше основно ремонтиран основният мост към Градския парк.

IMG_5755 IMG_5759 IMG_5763 IMG_5767 IMG_5769 IMG_5773 IMG_5780 IMG_5782 IMG_5783 IMG_5786

 

About the Author :

Leave a reply