Огнен ад във Вълча поляна

DSC01712Над 150 души гасиха днес – 5 авугст, пожара край елховското село Вълча поляна, който се разпростра на фронт от 4 км. През деня изгоряха две къщи и няколко необитаеми постройки, край селото горяха и още два пожара.

Пожарът е възникнал около обяд. Огънят е тръгнал от сухи треви в края на селото и бързо е достигнал до близките къщи. Местните хора не могат да разберат откъде е дошъл пламъкът, но се съмняват, че е пламнал от искра на трактор, излязла от досега с камък. „Гледам, че гори, излязох с една метла и почнах да гася и пламна нататък, гледам още пламък отгоре и какво беше туй чудо, голяма работа”, напрегнато коментира съсед на изгорелите къщи.

DSC01713По обяд Атанас Драганов си легнал да си почине и дори не усетил, че наоколо гори, но кметицата на селото го предупредила да напусне къщата си. Успял да вземе някакви дрехи, но оставил личните си документи и лекарствата си. Пристигналата линейка на Спешна помощ привърза обгорялата му ръка. „Успях да изляза, нямах време,  дори като излизах до вратичката пострадах, ръката ми се опърли, яренцата ми, 6 хубави яренца, отидаха и те, лекарствата ми останаха вътре”, разказва единственият пострадал при пожара.

???????????????????????????????Мъжът от втората изгоряла къща дълго обикаляше около пожара и не можеше да проумее как за минути от дома на брат му, в който живее  той, не е останало нищо и какво се е случило, докато го няма. „Не знам от какво се е запалило, огъня тука отвън дойде”, объркано разказва той.

 

DSC01718Веднага след получаване на сигнала за новите пожари огнеборци, военни и горски служители, гасили пожара край Лесово, тръгнаха към Вълча поляна. На помощ  дойдоха и гранични полицаи. Да координира действията на място пристигна и главен комисар Николай Николов,  директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, който уточни, че най-важната им задача е да запазят село Вълча поляна от разрастване на пожара. Той съобщи, че цялото село е вдигнато на крак, изгорели са две къщи и три – четири стопански постройки, но главната им цел е да не се допусне да има жертви и пострадали хора. Затова на място е осигурена и медицинска помощ. Николай Николов обясни още, че в момента събират техника от съседните региони, на помощ идват от българската армия, очаква се хеликоптер и тежки верижни машини от строителни фирми и от Пловдив.  Вторият пожар, който гори край селото, е ограничен от двете страни, но бавно идва към него.  Има и трето огнище, което е във високата част в посока Дервент. Задачата ни е да спрем разпространението на огъня в гората и към съседна република Турция, каза още директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението”.

DSC01722По-късно на място дойде и военният министър Николай Ненчев.

Горските имат съмнение откъде е тръгнал пожарът в техния фонд. „Основната причина е почистване на пасища, по – скоро се говори за машината, която почиства, при контакт с камъни дава искра и се запалва пожар”, каза Георги Русев, директор на Регионална дирекция по горите – Сливен.

DSC01723Пожарникарите от своя страна са убедени, че причините за всички пожари в Елховско са от човешка небрежност. „Апелирам да се внимава много, виждате вятъра, хората са небрежни, като стане такъв пожар виждате колко бързо се разраства, усложнява се, сили и средства концентрираме, все пак това са средства на държавата, аз мисля, че малко или много трябва поне гражданите да не ни създават такива проблеми”, каза Йордан Събев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

DSC01725Военен въртолет обливаше горящите площи,  докато беше възможно да лети. По-късно два булдозера правеха просеки в гората, за да не се разпростира огъня. До тъмно на място работиха огнеборци, военни, гранични полицаи и горски служители. През нощта на място ще останат дежурни, които при нужда ще продължат гасенето.

DSC01716DSC01726DSC01728 DSC01733

About the Author :