„Овергаз” предлага безплатен енергиен одит на дома

1289Ако сметките за природен газ са с 30 процента по-високи през зимните месеци отсредното потребление, експертите на „Овергаз” препоръчват извършването на енергиен одит на дома. При отклонение по-голямо от 30% е необходима цялостна техническа проверка на инсталациите и газовите уреди в домакинството. В такива случаи специалист на дружеството посещава жилището, за да направи обстоен оглед на оборудването и да изготви препоръки за оптимизиране на потреблението.

Услугата е безплатна, като през 2013-та от нея са се възползвали 30 домакинства, газифицирани от „Овергаз”. Най-честите проблеми при тях са били нарушена херметичност на инсталацията в резултат на течове, „въздушни тапи” в радиаторите, несъответствие между необходимата и инсталираната отоплителна мощност, липса на стайни термостати и седмични програматори, които да регулират температурата в жилището и да намаляват консумацията на природен газ.

За да си осигурят по-малки разходи и надеждна експлоатация, експертите препоръчват на домакинствата настройките на газовия котел да са съобразени с квадратурата на помещенията и броя на отоплителните тела в тях. Те припомнят, че ефективното газово оборудване намалява консумацията на синьо гориво с около 15%.

 

About the Author :