Обявиха две огнища на болестта „син език” в Ямболска област

Untitled-54В Ямболска област са обявени две огнища на болестта „син език”, съобщи за „Делник” областният директор на „Безопасност на храните” – Ямбол д-р Здравко Иванов.

Лабораторни изследвания са показали положителни резултати от кръвните проби на две заразени крави, които не са развили заболяването. Единият случай е в село Межда, община Тунджа, а другият – в село Малко Шарково, община Болярово.

Взети са кръвни проби от още 20 животни, които проявяват признаци на болестта – две крави и 18 овце, три от които са умрели. Изследваните животни, за които има опасения, че са болни от „син език”, са в 8 села на община Болярово, сред които са Деница, Стефан Караджово, Воден, Златиница, Иглика и 7 села на община Елхово – Малко кирилово, Маломирово, Изгрев, Пчела, Малък манастир и Голям Дервент. Очакват се резултатите от изследванията, за да се потвърди заболяването. Животните са изолирани.

Областната дирекция „Безопасност на храните” извършва дезинсекция на животновъдните обекти, в които има заразени и заболели животни. Животновъдите спазват забраната за нощна и горска паша, но една част от тях не са извършили препоръчаното пръскане срещу куликоиди, което трябва да става на 10 дни.

Опасността от разрастване на болестта се увеличава, защото дъждовете благоприятстват  размножаването на приносителите на болестта. В Ямболска област има общо 25 000 крави, 56 000  овце и 17 000 кози, които са застрашени от заболяването.

About the Author :