Тунджанското общинско звено „БКС” разширява дейността си

??????????Създаденото преди три години звено „Благоустройство и комунално стопанство” към община „Тунджа” се превърна в едно от най-полезните, създадени по идея на общината звена. То продължава да доказва непрекъснато полезността и се утвърди като най-търсеното от кметовете и кметските наместници за спешни и аварийни ремонти и всякакви благоустройствени дейности, до степен, че не успяват да откликнат на всички, защото поръчките са многобройни.

??????????Първоначално при създаването му през април 2015 г. в звеното работеха 5 души, през 2016 г. съставът му беше увеличен на 7 души и се подобри техническото му оборудване, за да могат работещите в него да извършват разнообразен вид дейности. През 2017 г. в него работеха 10 служители – осем души работници, като двама са осигурени по програма за временна заетост – един шофьор на камион и един ръководител, като звеното обслужва територията на община „Тунджа“, в рамките на 44-те населени места. През 2018 г. съставът на звеното е намален, защото назначените по програма са отпаднали, и вече то е само от 6 работници, шофьор и ръководител.

??????????Звеното разполага с два нови багера „Джей Си Би”, 3 по-стари багера, един трактор, прикачен инвентар – дробилка, шредер, мулчер, роторна косачка и вишка, товарен самосвал и кран до 12 т и седемместен самосвал до 3,5 т. Освен това звеното е оборудвано с моторни триони, моторни коси, моторна пръскачка, бетонобъркачка, заваръчен агрегат, ъглошлайф, генератор и др. Предвижда се през следващата година техниката да се дообогати.

??????????От началото на тази година досега звеното е извършвало разнообразна по вид дейност, като косене на тревни площи и паркове, отводняване, оформяне на корони на дървета, ремонт на спортна площадка, подмяна на бетонови плочи, премахване на опасна сграда, поставяне на отводнителни решетки, ремонт на пейки, прокарване на водопровод за гробищен парк, запълване на пропаднал участък на пътното платно, заливане на бетон, ремонт на осветителни тела и много други ремонти. Звеното участва и във всички празници в общината, като осигурява необходимите столове и друг инвентар.

??????????Тази година звеното извършва и дейности за изпълнение на предписанията за язовирите в Скалица, Могила, Асеново, Сламино, Челник, Гълъбинци, Робово и – като косене на язовирна стена, почистване на строителни отпадъци

Извън ремонтните дейности при възможност с техниката звеното осъществява и допълнителни услуги, а приходите от тях влизат в бюджета, което е още една полза от неговата работа.

Припомняме, че кметският екип поиска звеното да се преобразува в  общинско предприятие, за да може да увеличи състава си и към него дори да премине и сметосъбирането, но общинските съветници отказаха с мотива, че не му е сега времето, а в същото време валят заявки за работа от всички кметове и кметски наместници.

About the Author :

Leave a reply