Общински съвет – Ямбол спира пети местен референдум

DSC04867Общински съвет – Ямбол спря и последния местен референдум за дълга, незачитайки подписите на 6456 правилно подписали се граждани с пълните си лични данни. За пети път този Общински съвет гласува против провеждането на местен референдум – първият път беше против подписката за провеждане на местен референдум за бежанците, три пъти бяха отхвърлени предложенията на групата съветници от БСП за провеждане на местен референдум за дълга, а сега Общинският съвет пренебрегна и подписите на ямболските граждани, които искаха да бъдат питани дали да се изтегли дълга.

Явно мнозинството на ГЕРБ не може да допусне най-висшата форма на пряка демокрация – гражданите пряко да изразят мнението си по някакъв въпрос, още повече, че сега ще се провеждат избори и би могло допитването да стане дори без харченето на общински средства.

DSC04807На сесията на 29 март 26 общински съветници – 18 от ГЕРБ, 2 от ДПС, 2 от Реформаторски блок, 2 от Земеделски съюз, 1 от Атака и 1 независим, отцепил се от АБВ, гласуваха “за” становището на кмета за отказ да се  проведе  местен референдум за дълга. Формално основният им мотив беше, че предложението е незаконосъобразно, защото с местен референдум не може да се решават въпроси на общинския бюджет, а тази година кметът вкара дълга в бюджета, нещо което не направи през 2018 г., въпреки че се канеше да тегли този дълг още в края на 2017 г.

DSC04812Против това решение бяха 8 съветници – 7 от БСП и 1 от АБВ, двама се въздържаха – от НФСБ и от Реформаторски блок.

Заседанието беше по-скоро демонстрация на сила, без никакъв полъх на демократизъм и замисляне върху смисъла на предложенията, дошли извън групата на ГЕРБ.

Въпреки опитите на Катя Георгиева като член на Инициативния комитет и като общински съветник да вразуми колегите си и да ги накара да зачетат подписите на 6456 ямболски граждани, те не само не чуха нищо, което тя им каза, но и с истинска наслада хвърлиха срещу нея, срещу БСП и срещу Инициативния комитет купища обвинения и обиди.

111Тон на нападките даде кметът Георги Славов, който първо обвини: „Инициативният комитет  е само за заблуда, всичко останало на 100 % е сценарий, изпълнение и режисура на БСП”, после заяви: „Всички действия на БСП са насочени по всякакъв възможен начин да се блокира работата на кмета да не се случва нищо в града”, а накрая заключи: „Тази подписка е точно толкова гражданска, колкото едно време при социализма и комунизма Република България беше народна република”.

В нападките си той стигна до там, че да обвини  Инициативния комитет, че в пълно съзнание, че нарушава закона, е направил подписката.

„Остриетата” на ГЕРБ – четирима общински съветници, които се натягаха на областния си лидер и се опитваха да заслужат място в следващата листа за общински съветници, забравиха, че трибуната на Общински съвет, както сам каза и кметът, е най-високото място за изразяване на позиция в Ямбол и решиха да я използват за оплювки и обидни квалификации, които странно защо не бяха забелязани от председателя на Съвета, а той иначе стриктно пази някой от ГЕРБ да не бъде обиден.

DSC04821Според Галин Костов подписката за местен референдум била не за дълга, а „против ли сте Ямбол да се развива”, той отправи обвинение: „хора пускани срещу 3 лв. да събират ЕГН-та по етажите”, заяви, че бил наложен терор над гражданите, а подписката била събирана по дивашки начин.

Според Николай Костадинов целта на референдума била да се манипулират гражданите на Ямбол. Той заяви: „Вие подведохте гражданите на Ямбол с въпроса, който беше зададен”, а след това и: „Този референдум не трябва да се използва за манипулиране на гражданите и за користни цели, които стоят”. За да търси мотиви срещу сегашния местен  референдум той се зарови в историята и направи аналогия на ямболския инициативен комитет с този за провеждането за референдум за монархия или народна република.

Иван Йорданов пък заяви, че Катя Георгиева представлява този „срамен процес”, б. а. (събирането на подписи) и продължи с обидите „вашата пошла подписка” и „да си облечете пошлите политически амбиции”.

С обиди се аргументира и Стефан Бакърджиев. Той първо изрази позиция, че „един референдумът какъвто и да е той и за каквото и да е той не може да бъде панацея”,  а след това стигна до там да обяснява как се правят кадровите предложения в левицата: „Близката история на БСП показва, че или ви предлагат някоя политическа люспа, или ви хвърлят някой парашутист отгоре”.

Упоени от желанието си да плюят и да обиждат, общинските съветници от ГЕРБ не допуснаха председателят на Инициативния комитет – Красимир Стойчев, да изрази позицията си и да се защити от трибуната на Общинския съвет.

Мариета Сивкова се опита да освести общинските съветници на ГЕРБ, като им каза, че е срамно да се провежда заседанието по този начин, защото то се превръща в разбор за дейността на БСП през годините, в персонални нападки и обиди. „Упражнявате се с  едно голямо удоволствие да смажете човека, това ви харесва и ви стимулира, но аз съм против такова поведение”, заяви тя и се опита да върне дебата в реалността. Тя припомни, че делата за обжалване на отказа за провеждане на местен референдум по тяхно предложение са приключили през май 2018 г., след което кметът е имал половин година да реализира емитирането на облигации  след взетото още през 2017 г. решение за теглене на общински заем. „Като толкова много упреквате БСП, че не искаме развитие и като толкова много искате развитие на Ямбол защо не изтеглихте и не реализирахте заема още миналата година”, попита тя и припомни, че без да е отменено първото решение за теглене на заем е взето второ.

И когато общинските съветници от ГЕРБ леко се укротиха с нападките и обидите, на трибуната отново излезе техният политически лидер – кметът Георги Славов, за да продължи той, твърдейки, че Инициативният комитет знаели, че ще излъжат града, но го направили.

Катя Георгиева категорично  се противопостави на внушението, че подписката за провеждане на местен референдум е незаконосъобразна. Тя припомни, че подписката е стартирала на 1 декември 2018 г. след публичното обсъждане на намерението за поемане на общински дълг и към този момент нито е имало решение за поемане на дълг, нито той е бил част от общинския бюджет за 2019 г. На 28 декември Общински съвет взе решение за поемане на общински дълг, а на 31. 01. Общински съвет гласува и бюджета за 2019 г., част от който е и дългът. Тя подчерта, че подписката на Инициативния комитет за дълга е стартирала абсолютно законосъобразно и не може от трибуната на Общински съвет да се размахват такива неверни обвинения.

През целия мандат този Общински съвет доказа, че ГЕРБ в Ямбол мрази референдумите и не може дори да си представи да пита гражданите за каквото и да било.

От трибуната на Общинския съвет няколко пъти кметът Георги Славов прокламира идеята, че демокрацията е само и единствено гражданите да бъдат представлявани чрез органите на местното самоуправление, но не и те да изразяват пряко мнението си.

Не бива да забравяме все пак, че Конституцията на Република България е категорична: „Гражданите участват в управлението на общината както чрез избраните от тях органи на местно самоуправление, така и непосредствено чрез референдум и общо събрание на населението”, но явно тази възможност не се харесва на този кмет.

Диана Иванова

About the Author :