Общински съвет – Ямбол спешно отмени продажбата на паричния салон на НАП чрез търг

DSC09129Ямбол, 23 .11. 2017 г.

Общински съвет – Ямбол спешно отмени решението си от 26 май тази година паричният салон на НАП на ул. „Кабиле” 1 да бъде продаден на публичен търг. Това беше и причината ноемврийската сесия да се проведе на 23 ноември, а не след 25-то число, както е наложената практика. Оказа се, че след като общината беше решила да продава имота на публичен търг изпълнителният директор на Националната агенция за приходите успяла да задейства процедура имотът да бъде закупен от държавата чрез решение на Министерски съвет и да бъде предоставен безвъзмездно за нуждите на ямболския офис на НАП.

От Министерски съвет обаче са заявили, че държавата ще закупи имотът, ако има достатъчна увереност, че ще го придобие на пазарна цена без търг, каквато възможност дава Законът за общинската собственост и затова са спешили Общинския съвет да отмени старото си решение и да вземе ново, в което категорично да каже, че продажбата ще стане по този начин за 320 700 лв., каквато е пазарната оценка на имота.

Целта на това бързане, както спомена и самият кмет, е до края на годината с решение на Министерски съвет сградата да стане собственост на НАП.

Това беше и единствената точка от сесията, която се обсъждаше, защото всички други бяха приети без дебати.

Обсъждането обаче не беше, че някой е против, а това кой какви позиции отстоява.

Кметът Георги Славов обясни, че досега НАП е ползвала имота без договор и никакви урегулирани отношения и заяви, че той е против общински имоти да ес ползват безвъзмездно от държавни служби, но законът дава такава възможност.

Димитър Стоянов от Реформаторски блок направи предложение  да се създаде временна комисия, която да обследва възможностите общината да получава наем за имотите си, но съветниците от ГЕРБ отново доказаха, че не допускат да се приеме нещо, за което не им е разрешил кметът и гласуваха против и въздържали се, така че предложението не беше прието.

Съветниците актуализираха за пореден път бюджета. Те приеха и процедура за избор на финансова или кредитна институция или финансов посредник. По този повод Мариета Сивкова от БСП заяви, че според нея това решение е незаконосъобразно, защото предложенвието не е било обявено предварително 30 дни преди приемането му.

Променен беше статута на общински имот с площ декар и половина на ул. „Пирин” от публична общинска собственост в частна, което дава възможност за неговата продажба. Намалена беше и числеността на Общинско предприятие „Платени зони за паркиране” от 30 на 22 души, заради закупуването на паркинг автомати.

Съветниците предоставиха на Общинско предприятие ”Комунални дейности”  лек автомобил „Опел Корса” и определиха пазарна це4на за отстъпено право на строеж.

About the Author :